Conferinţă naţională dedicată afecţiunii Alzheimer
Preşedintele Societăţii Române de Gerontologie şi Geriatrie, profesor doctor Gabriel Prada, propune înfiinţarea unei reţele de geriatrie la nivel naţional.
Articol de Adriana Turea, 22 Februarie 2018, 18:57
Accesul la servicii medicale al persoanelor vârstnice suspectate de a dezvolta o formă de demenţă este mult mai uşor atunci când familia sau persoana în cauză se hotărăşte să meargă la consult - susţin medicii, care au participat, astăzi, al Bucureşti, la Conferinţa naţională dedicată afecţiunii Alzheimer.
Pentru România, preşedintele Societăţii Române de Gerontologie şi Geriatrie, profesor doctor Gabriel Prada, propune înfiinţarea unei reţele de geriatrie la nivel naţional.
Gabriel Prada: Acum avem un sistem de abordare de tip pasiv, adică sistemul medical aşteaptă ca pacientul, când se simte rău, să se prezinte la consult medical. Se pierd foarte mulţi pacienţi în fază incipientă de boală. Pe de altă parte, vârstnicul nu se simte rău. El consideră că modificările sunt normale datorită vârstei - este normal să aibă tulburări de memorie, pentru că are 85 de ani sau 80 de ani, e normal să aibă alte modificări şi atunci se pierd diagnosticele acestea de tulburare, de demenţă, să spunem, în faze incipiente, când se poate face ceva cu nişte costuri semnificativ reduse.
Una din 10 persoane, cu vârsta de peste 65 de ani, suferă de o anumită formă de demenţă, iar la peste 85 de ani aproape jumătate din persoanele vârstnice se confruntă cu o afecţiune de acest fel - susţin specialiştii.