Conferinţa de presă Dăncilă-Tsipras-Borisov-Vucic
Conferinţa de presă comună Viorica Dăncilă-Alexis Tsipras-Boiko Borisov-Aleksandar Vucic.
Articol de Radu Dobriţoiu, 29 Martie 2019, 22:19
Viorica Dăncilă: Suntem astăzi la Bucureşti pentru a participa la cea de-a VII-a reuniune a formatului cvadrilateral de cooperare cu Bulgaria, Grecia şi Serbia, fapt care reflectă interesul nostru comun şi constant pentru bunăstarea şi stabilitatea regiunii noastre.
Am plăcerea să-l invit acum pe domnul Aleksandar Vucic, preşedintele Republicii Serbia, să ne împărtăşească aprecierile sale pe marginea reuniunii noastre de astăzi.
Aleksandar Vucic: Bună ziua! Vreau să mulţumesc gazdei noastre, Viorica Dăncilă, pentru primire. Vreau să mulţumesc poporului român şi ţării, România, în numele meu şi al prietenilor mei /.../. Având în vedere faptul că aceste întâlniri au devenit o rutină pentru noi şi că ne întâlnim destul de des, aceasta vorbeşte în numele faptului că aceste întâlniri nu numai că nu devin nesemnificative, ci capătă din ce în ce mai multă importanţă şi demonstrează modul serios în care am discutat în întâlnirile anterioare. Am căzut de acord asupra lucrărilor de infrastructură şi /.../ draga noastră gazdă, Viorica Dăncilă, au fost discuţii în legătură cu construcţia de autostrăzi care să conecteze România cu Serbia, un transformator de 400 kW într-o centrală electrică, Reşiţa.
Apoi, vreau să informez întregul popor al Bulgariei despre terminarea Coridorului 10 acum 11 luni, care a fost foarte important pentru conectivitatea noastră, şi vom discuta şi cu acest prilej despre energie şi sursele de energie şi ce putem face pentru conectivitate bilaterală, ca să folosim cât mai mult sursele noastre de energie.
Este foarte important să continuăm cooperarea noastră în cultură şi sport, ca şi să informăm prietenii noştri privind situaţia din Balcani şi să susţină Serbia în drumul ei către Uniunea Europeană, care va deveni o ţară din ce în ce mai puternică în viitor. Şi în nunele preşedintelui Serbiei, vă mulţumesc încă o dată pentru această /.../ ospitalitate şi pentru această întâlnire.
Viorica Dăncilă: Vă mulţumesc, domnule preşedinte, pentru aprecierile, pentru opiniile dvs, precum şi pentru deschiderea de care daţi dovadă pentru consolidarea şi continuarea cooperării în acest format.
Dau acum cuvântul domnului prim-ministru, Alexis Tsipras, prim-ministrul republicii elene, care va fi şi gazda următoarei noastre reuniuni.
Alexis Tsipras: /.../ pentru stabilirea /.../ despre partea de nord a Greciei, care va deveni punctul sudic de conectare /.../ şi România care sunt partea de est a acestei conectivităţi, iar partea de nord, între Bulgaria şi România, iar partea de vest, între Serbia şi Grecia, prin nordul Macedoniei. Am vorbit despre infrastructura importantă care va accelera comerţul dintre ţările noastre, am vorbit despre comerţul internaţional, am vorbit despre deplasarea oamenilor din aceste ţări, despre telecomunicaţii, care vor asigura o dezvoltare imensă a turismului şi am vorbit în acelaşi timp despre drumuri şi energie. Am luat decizii foarte importante deja. Cele patru ţări ale noastre cooperează şi fiecare ţară la rândul ei face tot ce poate. Am creat o companie comună între România şi Grecia şi vom continua să administrăm interconectarea între Marea Neagră şi Mediterana. Avem un astfel de proiect în considerare. Acum vorbim despre energie. Avem o conductă, un traseu vertical care va conecta conducta de gaz din Azerbaidjan către nordul Greciei şi avem noi oportunităţi, asigurate de platforma din /.../, care va asigura gaz în stare lichidă. De asemenea, vom dezvolta infrastructura pe care o avem /.../. Vorbind despre energie, am posibilitatea să-mi informez prietenii că cooperarea şi deciziile noastre au o importanţă istorică în domeniul conductei est-vest şi care modifică harta energetică în partea de sud şi de est a Europei deschide nenumărate posibilităţi de a diferenţia sursele de energie. Această conductă de gaz va prelua gazul natural din Israel şi Cipru, îl va transporta prin Grecia, cu posibilitatea de a ajunge în Italia, dar putem să trimitem gazul în Balcani. Deci vom avea posibilitatea cu această conductă de est şi cu alte proiecte de transportare a gazului din Grecia în Bulgaria, de exemplu, şi cu conducta de gaz /.../ ca o reţea pentru transportul energiei, care este un lucru foarte important pentru toate ţările balcanice şi care transportă Balcanii într-un nod energetic pentru toată zona./ilapadat
Avem posibilitatea să vorbim despre dezvoltarea din regiunea noastră şi am putea discuta despre viitorul european al Serbiei. Este sigur că din prima zi în care am creat această întâlnire cvadrilaterală am dorit să ajutăm această ţară şi o susţinem pentru a intra în UE. Intrarea Serbiei în UE este o prioritate pentru ţările noastre şi trebuie să încurajăm această dorinţă a Serbiei care să aibă un progres stabil în decursul celor 16 capitole de negocieri. Noi susţinem această iniţiativă şi susţinem eforturile, dialogurile între Belgrad şi Pristina care au o importanţă majoră în zona noastră, dar care nu au fost în aceaşi măsură susţinute de Pristina. Am discutat, de asemenea, despre o nouă dinamică a zonei. Am discutat despre încălcarea acordurilor şi de nevoia ca /Macedonia de Nord/ să devină şi ea o ţară europeană. Eu sunt sigur şi cred că aceşti paşi pe care i-am făcut anterior şi pasul cel mare al acestui acord şi toţi paşii pe care guvernul Nordului Macedoniei îi va face vor face ca Macedonia de Nord să obţină succes în aceste negocieri. Aş vrea să spun acelaşi lucru despre Albania, dar ultima dată când ne-am întâlnit lucrurile nu stăteau foarte bine. Am descoperit astăzi că evoluţia nu a fost prea bună privind minoritatea greacă din Albania şi din păcate pe moment aceasta nu ne permite să fim optimişti în ceea ce priveşte perspectivele europene ale acestei ţări. Condiţiile de a trece prin tot acest proces şi de a înainta pe această direcţie sunt aproape zero. Eu sper să nu am dreptate, pentru că indiferent de ce e întâmplă, noi dorim tot ceea ce îşi doresc toţi Balcanii. Aş dori să putem face toate reformele necesare aşa încât perspectiva europeană să devină o realitate. Nu suntem dogmatici, privim fiecare ţară în parte şi vedem ce a făcut fiecare ţară în acest sens şi dorim să ajutăm aceste ţări, dar trebuie să ne comportăm diferit cu cei care nu au întreprins, nu au luat măsurile corecte. Cooperarea noastră are deja o dimensiune instituţională şi ar putea fi, ar fi prea mult că suntem 'albina' Balcanilor, dar pentru că ştiu că noi suntem o forţă în acest demers, avem o dorinţă puternică de a înainta pe acest drum al dezvoltării şi cooperării pentru popoarele noastre. În acest moment vreau să menţionez că preşedinţia europeană are loc într-o perioadă în care Europa se confruntă cu multe dificultăţi./lazard/ilapadat
Doresc mult succes României şi nu am decât mulţumiri pentru România, care ne adunat pe toţi aici, şi aş dori să spun că Grecia vă aşteaptă pe data de 8... la a opta întâlnire. Şi vă mulţumesc încă o dată foarte mult!
Viorica Dăncilă: Mulţumesc, Alexis, pentru cuvintele frumoase, pentru intervenţia ta, pentru evidenţierea subiectelor aflate pe agenda discuţiilor de astăzi.
Şi-l rog pe Boiko Borisov, prim-ministrul Republicii Bulgaria, să ia cuvântul!
Te rog, Boiko!
Boiko Borisov: Stimate gazde, stimată doamnă prim-ministru, Vucic şi Alexis, sunt foarte bucuros să fiu din nou aici, cu voi, în momentul atâtor provocări, momente dificile, deoarece Comisia Europeană, Parlamentul se gândesc la alegerile care vor avea loc pe 26 mai. Dar, o dată în plus, felicitări pentru ceea ce aţi făcut până acum!
Nu are rost să repet ceea ce deja au menţionat ceilalţi, dar una dintre teme este importantă: conectivitatea dintre Sofia, Istanbul, Burgas. Aceasta va fi o autostradă fără stopuri, fără un trafic aglomerat; la fel între Sofia şi Salonic.
Şi astăzi, în întâlnirile bilaterale cu România, am vorbit de un al treilea pod peste Dunăre, pentru care trebuie să cooperăm la infrastructură. Împreună cu colegul meu Tsipras, am decis că în iunie vom definitiva contractul pentru o companie mixtă, care să asigure transportul materialelor, aşa încât parlamentele să poată ratifica această înţelegere, iar în ceremonia de deschidere am avut, împreună cu Grecia, cei trei, discuţii privind transportul a 5 miliarde de metri cubi pe gaz prin această conductă. Balcanii vor deveni un centru de distribuţie. Nu vrem să facem diferenţe între ţări care vor avea această conductă de gaz sau gaz lichid, nu vrem să facem deosebire între Israel sau Cipru. Avem oportunităţi extraordinare de organizare a acestor cooperări şi de a construi infrastructura pentru această conductă de gaz. România are posibilitatea să înlocuiască toate instalaţiile care au funcţionat pe comprimarea gazului.
Am vorbit cu colegul meu Vucic, şi nu discutăm de un an sau doi, vorbim de următoarele luni deja. Dacă există deja o reţea de conducte de gaz, este la fel ca şi cu autostrăzile: iniţial nu sunt folosite, dar după aceea se poate constata traficul de pe ele.
Pe scurt, nu vom investi numai infrastructura de căi ferate, ci vom lucra şi asupa economiei digitale, conectivităţii, cabluri din fibră optică şi tot echipamentul necesar./cvanatoru
Dar puteţi vedea cât de repede acest lucru va deveni o adevărată necesitate. Nu vreau să pierdem mai mult timp, referitor la suportul, susţinerea pentru Serbia, la rotaţia preşedinţiei Consiliului urmează Bulgaria, dar cele patru ţări, inclusiv colegul meu Vucic, spun că apreciem Serbia foarte mult. Au făcut, au depus multe eforturi în cele 16 capitole de negocieri şi sunt foarte mulţumit să declar că noi susţinem Srbia. Este foarte important să avem vecinii noştri toţi în UE. Din păcate, şi spun din păcate, pentru că la început am fost foarte fericit că atunci când am invitat, la Varna, pe Benjamin Netanyahu şi preşedintele Turciei de astăzi, am avut o declaraţie din partea vicepreşedintelui, dar nu sunt foarte încântat de ceea ce a spus ministrul lor de externe în legătură cu Balcanii. Interferenţa în afacerile interne ale altei ţări nu este cel mai bun lucru şi noi aşteptăm să-şi ceară scuze pentru ceea ce au spus. Încă o dată vreau să mulţumesc României pentru ospitalitatea deosebită, organizarea foarte bună între cele două guverne şi între toţi. Într-o singură vizită am putut discuta cu toţ colegii şi am putut să organizăm multe întâlniri bilaterale şi să facem multe deplasări. Încă o dată vă mulţumim foaret mult!
Viorica Dăncilă: Dragă Alexander, dragă Boiko, dragă Alexis, îmi face o plăcere deosebită să fiu astăzi gazda unei noi reuniuni a formatului cvadrilateral de coopereare cu Bulgaria, Grecia şi Serbia. Aşa cum am menţionat la început, aceasta este a şaptea reuniune de la stabilirea acestui format, aspect care reflectă interesul comun constant pentru stabilitatea şi bunăstarea regiunii noastre. Cooperarea noastră intră astăzi într-o nouă etapă, rezultatele dezbaterilor şi viziunea noastră privind cooperarea viitoare se regăsesc în declaraţia comună a celor patru demnitari, primul document de acest tip adoptat în acest format. Declaraţia de la Bucureşti este expresia angajamentului ferm al ţărilor noastre de a colabora îndeaproape pentru edificarea unei regiuni prospere şi stabile racordată la valorile şi standardele europene. Ea consfinţeşte totodată interesul nostru comun pentru promovarea proiectelor de interconectare a cooperării regionale care facilitează integrarea europeană şi racordarea Balcanilor de Vest la valorile şi standardele europene. Reuniunea de astăzi are o semnificaţie aparte pentru România din perspectiva exercitării în prezent a preşedinţiei Consiliului UE. În acest context am reiterat obiectivele şi rezultatele de etapă ale mandatului României, precum şi sprijinul ţării noastre pentru dinamizarea parcursului european al Balcanilor de Vest. Am subliniat preocuparea noastră pentru consolidarea coeziunii şi solidarităţii europene, demers menit să asigure sustenabilitatea proiectului european şi să consolideze relevanţa UE pentru cetăţenii săi şi capacitatea de atracţie în exterior graniţelor sale./lazard/ilapadat/fcostea
Am subliniat abordarea ambiţioasă şi totodată realistă a României în gestionarea unui mandat dificil la nivelul Uniunii Europene, marcat de procesul Brexit, proximele alegeri europarlamentare, dezbaterile privind viitorul Europei, dar şi negocierile pe marginea viitorului cadru financiar multianual. Invitaţii bulgar şi grec m-au asigurat de susţinerea neechivocă a priorităţilor şi acţiunilor pe care le organizăm în timpul preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene.
Totodată, am constatat cu satisfacţie convergenţa poziţiilor pe marginea unor dosare importante, precum viitoarea proiecţie bugetară a Uniunii Europene, consolidarea politicilor care contribuie direct la coeziunea blocului comunitar şi susţinerea procesului de extindere. România pledează în continuare pentru menţinerea a angajamentului Uniunii Europene pentru procesul de extindere, catalizator al democratizării, reconcilierii şi bunăstării regionale. În acest sens, am reafirmat sprijinul ţării noastre pentru avansarea perspectivei europene a Serbiei şi a celorlalte state angajate ferm pe calea aderării europene. Vom continua să lucrăm în parteneriat, în sprijinul menţinerii dinamicii pozitive a extinderii, respectiv pentru îndeplinirea angajamentelor Uniunii Europene în acest proces şi pentru încurajarea şi susţinerea reformelor în ţările vizate.
Am salutat angajamentul Serbiei în ceea ce priveşte asumarea rolului de partener responsabil în asigurarea securităţii regionale şi avansarea parcursului său european, al cărui succes va antrena cu siguranţă democratizarea, reconcilierea, dar şi apropierea de Uniunea Europeană în întreaga regiune. Serbia poate conta pe sprijinul politic şi tehnic al României în direcţia aderării la Uniunea Europeană.
Totodată, am încurajat Serbia să continue eforturile sale într-un proces de reforme accelerat şi de substanţă, în baza asumării clare a obiectivului strategic de aderare la Uniunea Europeană. Această abordare va conduce cu siguranţă la rezultatul dorit în planul dezvoltării economice şi păcii sociale din Serbia, dar şi în relaţiile acesteia cu Uniunea Europeană. Încă o dată am asigurat Serbia că se poate baza pe susţinerea României.
Proiectele de interconectare au beneficiat la rândul său de un loc privilegiat pe agenda reuniunii cvadrilaterale. Am discutat despre dezvoltarea infrastructurilor de transport şi energie, demers cu beneficii pe termen lung în ceea ce priveşte competitivitatea şi atractivitatea pentru investiţii străine, un factor-cheie pentru bunăstarea cetăţenilor noştri, pentru securitatea şi prosperitatea regiunii.
Colegii mei, omologii mei, au evidenţiat principalele puncte care au fost discutate în ceea ce priveşte interconectivitatea, dar şi
în ceea ce priveşte energia. Am reiterat importanţa pe care autorităţile române o acordă asigurării securităţii energetice, îndeosebi din perspectiva implementării proiectelor care pot contribui la diversificarea surselor şi rutelor de aprovizionare cu energie.
Totodată, am abordat şi tema cooperării pentru asigurarea stabilităţii regionale, pornind de la interesele comune în materie de gestionare a migraţiei şi securizare a frontierelor.
Am evaluat stadiul pregătirilor în vederea lansării unor candidaturi comune pentru găzduirea unor competiţii sportive internaţionale, subiect adus în atenţia noastră de omologul meu din Grecia.
În încheiere, doresc să le mulţumesc distinşilor mei oaspeţi, prietenilor mei, pentru abordarea constructivă pe care au demonstrat-o în discuţiile prilejuite de această reuniune. Îmi exprim speranţa în realizarea rapidă a cât mai multor proiecte comune.
Mulţumesc încă o dată pentru participare şi sunt convinsă că ceea ce astăzi sunt doar proiecte, mâine, în viitorul apropiat sau pe termen mediu şi lung, se vor concretiza în obiective importante pentru ţările noastre.
Vă mulţumesc încă o dată pentru prezenţa voastră în România!
Transcriere RADOR