Conducerea PSD și-a dat acordul pentru continuarea negocierilor cu PNL
Liberalii au o ședință a conducerii în această seară și anunță că ei sunt cei care vor face propunerea de premier iar Ministerul de Finanțe este crucial să aparțină partidului.
Articol de Alina Stănuţă, 08 Noiembrie 2021, 13:42
Conducerea PSD și-a dat acordul, cu puțin timp în urmă, pentru continuarea discuțiilor cu PNL, în vederea colaborării pentru un guvern cu puteri depline, dar pun condiții destul de grele.
Acum a mai rămas ca și liberalii să se decidă cu cine vor merge mai departe, la o ședință programată spre seară.
Conducerea PSD a votat pentru demararea negocierilor pentru formarea unui guvern cu PNL. Social-democrații au decis și o listă de măsuri care să fie luate în perioada următoare și care vizează, printre altele, gestionarea pandemiei, creșterea alocațiilor, indexarea pensiilor sau a salariului minim - spunea prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu. Acesta a mai declarat că nicio clipă în ședința PSD nu s-a discutat despre funcții politice.
Sorin Grindeanu: Consiliul Politic Național și-a dat acordul, pentru că suntem deschiși să negociem pentru a urgenta rezolvarea problemelor românilor. De aceea, foarte important de menționat este că toate discuțiile din cadrul Consiliului Politic Național s-au concentrat pe prioritățile de guvernare în viziunea PSD.
De cealaltă parte, liberalii se pregătesc pentru ședința conducerii din această seară și anunță că ei sunt cei care vor face propunerea de premier iar Ministerul de Finanțe este crucial să aparțină PNL.
Premierul interimar, Florin Cîțu, președinte al PNL, a mai declarat că PNL nu poate renunța la nicio reformă prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență.
Florin Cîțu: Pentru mine sunt importante reformele. Vreau să văd cu cine pot face aceste reforme în perioada următoare și trebuie să găsim un partener pentru că singur, PNL nu are majoritatea în Parlament. Pe mine mă interesează să mergem mai departe cu reformele din PNRR, reforma pensiilor, reforma salarizării, reforma administraţiei publice, să menţinem /.../ deficitului bugetar să ajungă sub 3% în 2024 şi mai mult, să ne asigurăm că vom menţine ritmul de creştere a cheltuielilor cu investiţiile, şi nu celelalte cheltuieli în buget.
Deocamdată acestea sunt informațiile. Vom vedea în perioada următoare cum se concretizează negocierile dintre partide, în vederea formării unui guvern cu puteri depline.