Conducerea maternităţii Giuleşti, suspendată
Primarul general Sorin Oprescu a hotărât ca întreaga conducere a maternităţii Giuleşti să fie suspendată până la finalizarea anchetei.
Articol de Paul Poteraşi, 18 August 2010, 19:32
Potrivit unui comunicat emis de Primăria Municipiului Bucureşti, în urma anunţării rezultatelor anchetei preliminare de la maternitatea Giuleşti, din dispoziţia primarului general Sorin Oprescu, întreaga conducere a maternităţii a fost suspendată până la finalizarea anchetei.
Comunicatul mai precizează că în funcţia de director al maternităţii a fost numită dr. Victoria Nicolau, medic primar anestezist.
Anterior, ministrul sănătăţii Cseke Attila i-a cerut primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, să demită întreaga echipă managerială de la maternitatea Giuleşti.
Ministrul a afirmat că autoritatea care se ocupă de managementul maternităţii Giuleşti este primăria Capitalei.
Răspunsul din partea partea primăriei Capitalei a venit de la viceprimarul Victor Iovici care a spus că a fost luată în calcul încă de marţi demiterea echipei manageriale de la maternitatea Giuleşti, însă contractul este încheiat cu ministerul sănătăţii, astfel că municipalitatea nu poate să facă demiterile în acest caz.
"Încă de marţi am luat în calcul demiterea echipei manageriale de la maternitatea Giuleşti, însă există un contract încheiat cu ministerul sănătăţii, instituţie abilitată pentru demitere", a spus Victor Iovici.
Viceprimarul Capitalei a mai spus că în cazul exploziei urmate de incendiu de la maternitatea Giuleşti sunt aşteptate rezultatele anchetei, iar în funcţie de acestea vor fi luate decizii.
"Poate conducerea maternităţii Giuleşti doreşte să-şi dea demisia de onoare", a explicat atunci Victor Iovici.
În acest context, ministerul sănătăţii a făcut mai multe precizări.
Potrivit unui comunicat al ministerului sănătăţii, contractul dintre minister şi managerul de la maternitatea Giuleşti, Bogdan Marinescu, a fost încheiat la data de 14 decembrie 2006 şi avea o valabilitate de trei ani.
Astfel, precizează ministerul sănătăţii, contractul a expirat la data de 14 decembrie 2009.
Ulterior acestei date, conform legislaţiei prin care, printr-un proiect pilot, o serie de spitale se transferau, către Primăria Capitalei, la solicitarea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, ministrul sănătăţii l-a numit interimar, în continuare, tot pe Bogdan Marinescu.
În 8 iulie 2010, ministerul sănătăţii a notificat prefectura Capitalei şi direcţiile de sănătate publică cu privire la noi prevederi şi atribuţii ce revin fiecărei instituţii în urma aplicării ordonanţei nr. 48/2010, şi anume aceea de a numi manageri interimari şi comitete directoare interimare.
Patru nou-născuţi şi-au pierdut viaţa în incendiul de la maternitatea Giuleşti.
Alţi şapte nou-născuţi, arşi în incendiul de la maternitatea Giuleşti, sunt în continuare internaţi la Spitalul Grigore Alexandrescu, în stare gravă.
Improvizaţie la instalaţia electrică
Procurorul Marius Iacob a declarat că experţii au descoperit o improvizaţie la instalaţia electrică.
"Este o constatare făcută de cei de la pompieri. A fost o improvizaţie, dar să vedem dacă aceasta este şi cauza producerii incendiului. Deocamdată nu avem un răspuns oficial. Sperăm ca în câteva zile să primim măcar concluzii preliminare", a spus Marius Iacob.
Pentru depistarea cauzelor incendiului, procurorii au apelat la echipe de experţi în domeniul energiei şi gazelor.
Totodată, poliţia capitalei şi procurorii audiază în continuare angajaţii maternităţii pentru a se stabili cine este vinovat de producerea accidentului.
În plus, ministrul sănătăţii a anunţat că în perioada următoare echipe mixte formate din pompieri şi reprezentanţi ai direcţiilor de sănătate publică vor verifica modul în care sunt pregătite toate spitalele publice în caz de incendiu.