Conducerea CJ Brăila, reţinută pentru 24 de ore
Președintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a fost reţinut de procurori pentru 24 de ore. I s-au alăturat vicepreşedintele şi șeful biroului de achiziții.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 08 August 2014, 09:20
Președintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a fost reţinut, vineri dimineaţă, pentru 24 de ore de procurorii DNA Galați.
Aceeași măsură a fost luată și în cazul vicepreședintelui CJ Brăila, Florin Mija și a șefului biroului de achiziții din cadrul CJ Brăila, Nicolae Moisiu.
Toți trei vor fi prezentați astăzi Tribunalului Galați cu propunere de arestare preventivă.
Potrivit DNA, Gheorghe Bunea Stancu este cercetat pentru abuz în serviciu în formă continuantă și conflict de interese în sensul că ar fi favorizat anumite firme agreate pentru realizarea, în 2009-2010 de mai multe lucrări pe bani publici, deși la licitația lucrărilor ar fi apărut și alte firme, cu oferte de preț mai avantajoase.
DNA mai precizează că din cele trei firme agreate, la una din ele Gheorghe Stancu era, indirect, acționar, iar prin acordarea contractelor pe bani public acestor firme statului român i-a fost adus un prejudiciu de aproape 3 milioane de lei.
Florin Mija și Nicolae Moisiu sunt cercetați pentru abuz în serviciu în formă continuată, aceștia aflându-se în comisiile de evaluare a procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice.
Alţi cinci funcţionari publici, cercetaţi
În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale și în cazul a altor cinci funcționari publici, doi administratori ai unor firme private și trei diriginți de șantier.
Funcționarii sunt cercetați pentru abuz în serviciu sub formă continuată, administratorii societăților comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu în formă continuată, iar diriginții de șantier, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.
"Aceștia din urmă, în calitate de diriginți de șantier, au avizat situații de plată, în luna septembrie 2009, făcând posibilă plata lucrărilor, deși procesele verbale de recepție a acestora fie nu se regăsesc la dosar, fie au fost încheiate în cursul anului 2010", mai arată DNA.