Condițiile în care se vor redeschide școlile de luni
Miniştrii educaţiei şi al sănătății au prezentat ieri condițiile în care se vor redeschide școlile de luni.
Articol de Adriana Turea, 06 Februarie 2021, 08:52
Miniştrii educaţiei şi al sănătății au prezentat ieri condițiile în care se vor redeschide școlile de luni.
Vor fi trei scenarii în funcție de evoluția epidemiei de coronavirus din fiecare localitate. De asemenea, sălile de clasă vor fi amenajate astfel încât să fie asigurată distanțarea fizică de 1 m între elevi.
Elevii și profesorii vor purta mască în permanență atunci când se află în incinta școlilor, iar sălile de clasă vor fi aerisite periodic.
Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că la apariția primului caz de infecție în grădiniță și învățământul primar vor fi suspendate cursurile pentru 14 zile.
În cazul învățământului gimnazial și liceal, la apariția primului caz se declanșează o anchetă epidemiologică, se recomandă testarea și se va face o analiză de către DSP. Sorin Cîmpeanu a spus că dacă apare al doilea caz se suspendă cursurile.
Sorin Cîmpeanu: Sunt 149 de localități în scenariu roșu; sunt 903 localități în scenariul galben în care vor merge copiii de grădiniță, vor merge cu prezență fizică clasele I-IV, plus clasa pregătitoare, și, de asemenea, vor merge elevii din clasele terminale care vor susține examene naționale în curând. Dacă vorbim de examene naționale, am semnat Ordinul de Ministru pentru adaptarea la realități a programei de examene naționale, Evaluare Națională și Bacalaureat.
Reporter: Ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, a recomandat părinților să evalueze copiii acasă și păstrarea acestora la domiciliu în cazul unor eventuale simptome de boală. De asemenea, părinții trebuie să își exprime acordul informat pentru testare.
Vlad Voiculescu: Testarea se va face pentru cadrele didactice care au simptome, de asemenea pentru copiii care au simptome. Testarea se va face în cabinete medicale sau într-un izolator. De asemenea, atunci când un copil este testat pozitiv, acei colegi care au interacționat cu copilul diagnosticat cu COVID-19 vor trebui să fie testați, de asemenea, dacă există un consimțământ al părintelui; dacă nu există un consimțământ, atunci se va lua legătura cu medicul de familie.
Reporter: De asemenea, Vlad Voiculescu a subliniat că nu sunt necesare adeverințe medicale pentru începerea școlii.
Realizator: Ministerul Sănătății a publicat formularul prin care părinții elevilor care se întorc luni la cursuri își dau acordul pentru testarea rapidă antigenă a copiilor în cabinetele medicale școlare și recomandă ca acesta să fi dus din prima zi.
Ministerul Educației spune însă că nu există un cadru legal pentru acest demers. Ministrul de resort, Sorin Cîmpeanu, a declarat că ar fi legal doar în cazul copiilor cu simptome și că până luni Departamentul Juridic al ministerului va analiza situația.
(RS)