Condiţii ale partidelor parlamentare pentru prelungirea stării de urgență
Partidele parlamentare condiţionează votul pentru prelungirea stării de urgenţă.
Articol de Iulia Gherman, 13 Aprilie 2020, 19:18
Pe fondul îngrijorărilor legate de evoluția epidemiei în perioada următoare, președintele Klaus Iohannis a anunțat, încă de săptămâna trecută, că va emite un nou decret pentru prelungirea cu încă o lună a stării de urgență.
Documentul ar trebui să fie emis, cel mai târziu mâine, când expiră perioada stabilită inițial, prin primul decred în acest sens.
Potrivit Constituției, starea de urgență poate fi prelungită de câte ori este nevoie, dar numai cu un încuviințarea Parlamentului, care trebuie să dea un vot în termen de cel mult cinci zile de la publicarea documentului în Monitorul Oficial.
Opoziția a anunțat deja că va condiționa acest vot de prezentarea de către guvern a unor măsuri clare de stimulare a economiei și de protejare a populației.
Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, nu contestă necesitatea prelungirii stării de urgență, dar consideră că este nevoie de un plan economic pentru perioada următoare, agreat de toate forțele politice din legislativ.
El acuză lipsa de comunicare a guvernului căruia îi cere să vină în parlament să-și prezinte intențiile.
Președintele Pro România, Victor Ponta, cere ca activitatea de producție și de servicii să fie reluată de la 1 mai, cu excepția localităților considerată de pericol maxim, dar și adoptarea pachetului economic și fiscal de sprijin pentru firmele afectate de perioada de blocaj.
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, anunță că parlamentarii partidului nu vor vota un nou decret de prelungire a stării de urgență.
El spune că autoritățile duc o politică antiromânească în condițiile în care doar o parte din țară este afectată de coronavirus.
PMP declară că va vota un nou decret, dar cere, între altele, finalizarea proiectului autostrăzii Transilvania şi extinderea rețelei de gaze naturale.
Dacă parlamentul nu încuviințează prelungirea stării de urgență, șeful statului revocă deîndată documentul, iar măsurile dispuse nu se aplică.