Condiţia privind respectarea statului de drept
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, pune la îndoială corectitudinea cu care sunt făcute unele analize ale Comisiei Europene privind situaţia din România.
Articol de Florin Lepădatu, 03 Mai 2018, 06:30
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, pune la îndoială corectitudinea cu care sunt făcute unele analize ale Comisiei Europene privind situaţia din România.
În contextul anunţului făcut de executivul comunitar privind condiţionarea acordării fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept, liderul ALDE a afirmat că unele rapoarte MCV, spre exemplu, s-au bazat pe o slabă informare a funcţionarilor de la Bruxelles.
Călin Popescu-Tăriceanu: "Problema este dacă cei care lucrează la Uniunea Europeană fac aceste analize în mod corect sau nu.
În trecut, am văzut de foarte multe ori rapoarte, pe care le ştiţi, mă refer la rapoartele MCV, care dovedeau o slabă informare şi am spus-o, şi i-am spus-o şi preşedintelui Juncker, le-am spus-o tuturor: nu sunt corect făcute rapoartele, sunt propagate diverse afirmaţii din spaţiul public, care nu au niciun fel de suport drept adevărul şi acest lucru cred că România poate să-l spună foarte tranşant şi să discutăm.
Comisia Europeană este un instrument care ne ajută ca să ne armonizăm punctele de vedere, dar nu este cel de la care trebuie să luăm obligatoriu lumină în orice privinţă."
Condiţia privind respectarea statului de drept este valabilă pentru toate ţările Uniunii Europene, subliniază, la rândul său, ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici.
El mai spune că, deocamdată, este vorba despre o propunere de buget lansată, miercuri, de Comisia Europeană şi care urmează să fie analizată de fiecare stat membru, potrivit Rador.