Concurenţa pe piaţa serviciilor medicale, "necesară"
Noua lege a sănătăţii, care ar urma să fie gata în cel mult o lună, va reglementa modalitatea de acordare a serviciilor medicale de prescriere şi de decontare a medicamentelor.
Articol de Adriana Turea, 16 Noiembrie 2011, 19:04
Conform viitoarei legi a sănătăţii, vor exista asigurările publice de sănătate, care vor fi obligatorii pentru toţi pacienţii şi asigurările de sănătate private, la care se vor înscrie doar cei care vor dori acest lucru.
Asiguratorii privaţi vor putea încheia contracte cu spitalele, cu clinicile specializate, dar şi cu fiecare medic în parte.
Pacienţii vor putea să-şi aleagă casa de asigurări privată la care să se înscrie, iar acestea nu vor avea voie să refuze pe nimeni, indiferent de starea de sănătate.
Sistemul privat de asigurări de sănătate este văzut de autorităţile sanitare drept o modalitate de a introduce concurenţa pe piaţa serviciilor medicale, pentru a nu mai fi nevoie ca sănătatea să trăiască de la o rectificare de buget la alta.
Ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau, a declarat că actualul pachet de bază este nerealist şi că pentru noua formă va da publicităţii o listă cu medicamentele şi serviciile medicale nedecontate de stat.
În ceea ce priveşte fondurile din sănătate pentru anul 2012, ministrul a spus că vor fi două domenii care vor primi mai mulţi bani.
"Fondurile pentru medicina de familie, că am găsit înţelegere din partea Casei de Asigurări, vor fi cu 15% mai mari decât fondurile din anii precedenţi, ceea ce este foarte important, pentru că e nevoie de o supraveghere mai eficientă în mediul rural a gravidei, a copiilor, a nou născuţilor, de asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari în comunităţile rome.
"Creştem cu 25% numărul acestora. Am primit fonduri pentru asta. În domeniul profilaxiei, facem primul pas pentru a avea, la nivel naţional, screeningul de cancer de col uterin", a declarat ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau.
Noua lege a sănătăţii va reglementa modalitatea de acordare a serviciilor medicale de prescriere şi de decontare a medicamentelor.
Astfel, vor exista asigurările publice, care vor fi obligatorii, şi asigurările de sănătate private, care se încheie doar dacă asiguraţii doresc acest lucru.
Asiguratorii privaţi pot intra în relaţie contractuală cu spitalele, clinicile specializate, dar şi cu fiecare medic în parte.
Pacienţii îşi vor putea alege asiguratorul privat
Directorul general al Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar, Cristian Vlădescu, a atras atenţia că, potrivit noii legi, pacienţii îşi vor putea alege asiguratorul privat, iar casele de asigurări private nu vor avea voie să refuze niciun pacient, indiferent de starea de sănătate a acestuia.
"Pacienţii vor alege Casa, în funcţie de o serie de criterii, inclusiv posibile oferte suplimentare din partea Caselor. Durata minimă de contractare e un an. După un an, îşi pot schimba casa, sigur, într-o anumită perioadă, cu anumite proceduri. Casele primesc bani, în funcţie de capitaţie, adică într-un fel asemănător cu medicul de familie.
"Cei care sunt mai predispuşi la îmbolnăviri vor aduce caselor mai mulţi bani decât cei tineri, sănătoşi şi nepredispuşi la îmbolnăviri. Tratamentul pe care îl primesc asiguraţii lor trebuie să fie cost eficient", a declarat directorul general al Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar, Cristian Vlădescu
Casa de Asigurări de Sănătate Privată trebuie să aibă minim un milion de asiguraţi şi un fond de minim jumătate de miliard de euro.
În ceea ce priveşte îngrijorarea investitorilor români că va fi exclus capitalul românesc, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, a menţionat că, dacă investitorii români nu au suficient capital, ei se pot asocia pentru a ajunge la standardele pe care le cere Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.