Concurenţă mare la examenul de titularizare din Vaslui
Profesorii din mai multe judeţe au preferat să susţină examenul de titularizare în Judeţul Vaslui datorită notelor mici pe care le obţin cei din acest judeţ.
Articol de Alina Darie, Vaslui, 14 Iulie 2010, 15:30
Cei aproximativ 405 dascăli care s-au prezentat la examenul de titularizare de la Vaslui sunt suplinitori cu peste 10 ani vechime în sistem, unii având chiar şi peste două decenii de când suplinesc în învăţământul local.
Motivele pentru care unii dintre dascăli susţin examenul de titularizare atât de târziu este pentru că cei mai mulţi dintre aceştia fie că nu au reuşit să obţină până acum nota minimă la titularizările la care au tot participat, fie că postul pe care şi l-au dorit, era ocupat.
La examenul din Vaslui au participat aproape 100 de cadre didactice şi din alte judeţe, precum Sălaj, Iaşi, Dolj şi altele.
Cu toate acestea, profesorii care nu reuşesc să obţină nici măcar nota 5 la examenul de titularizare continuă de ani de zile să predea elevilor la clasă.
Anul trecut, în urma examenului de titularizare, rezultatele arătat că un profesor de chimie-biologie, cu 10 ani de activitate în şcolile mai multor comune de pe valea Prutului, a luat nota 1,85 la titularizare (biologie), iar o învăţătoare cu 26 de ani vechime în sistem, a obţinut numai 3,6.
Profesorul Vasile Bucur, cel care nu a reuşit să ia mai mult de 1,85 la disciplina biologie, pe care o predă de 10 ani, a declarat că vina pentru rezultatul său aparţine manualelor alternative.
„Acum sunt o multime de manuale, nici eu, ca profesor, nu am mai ştiut din care să învăţ. Eu sunt foarte bun la chimie. La biologie mi s-a dat nişte subiecte neclare”, s-a justificat profesorul.
O problemă se va ivi în situaţia în care aceştia vor lua examenul şi vor cere imediat detaşarea în judeţele lor. În această situaţie, postul va rămâne blocat, urmând să predea tot suplinitori.
Profesorii din alte judeţe, care au optat pentru o titularizare la Vaslui, au argumentat că este mai uşor să devii titular în acest judeţ datorită notelor foarte mici obţinute de obicei de cadrele didactice din acest judeţ.