Concluziile reuniunii Comisiei româno-moldovene de Integrare Europeană
Reuniunea comisiei comune pentru integrare europeană a parlamentului Republicii Moldova şi legislativului României s-a încheiat.
21 Noiembrie 2017, 16:57
Reuniunea comisiei comune pentru integrare europeană a parlamentului Republicii Moldova şi legislativului României s-a încheiat.
Cu această ocazie s-au analizat paşii necesari pe care cele două state trebuie să îi facă pentru a contribui la parcursul european al Republicii Moldova.
Membrii comisiei comune pentru integrare europeană a parlamentului Republicii Moldova şi parlamentului României au stabilit continuarea proectelor comune şi armonizarea legislaţiei pentru dezvoltarea colaborării bilaterale.
Din partea parlamentului Republicii Moldova, copreşedinte al comisiei comune, George Mocanu, membru al grupului popularilor europeni, susţine că toate acţiunile bilaterale desfăşurate până acum au avut efecte benefice şi că paşii care se fac acum sunt necesari pentru ca generaţiile viitoare să poată alege viitorul ţării.
George Mocanu: "Este evident că Moldova are un parcurs european, pentru că ceea ce facem noi în fiecare zi este să ne apropiem tot mai mult de integrarea europeană, adică practic armonizarea legislaţe, suplimentarea proiectelor care se desfăşoară în acest moment în Republica Moldova este un pas în plus".
Printre măsurile imediate George Mocanu a mai enumerat reducerea tarifelor pentru comunicaţii, de înlesnire a mobilităţii locurilor de muncă ori a burselor studenţeşti.
Un mesaj ferm privind viitorul Republicii Moldova a fost formulat de fostul preşedinte al României, senatorul PMP Traian Băsescu.
El susţine unirea celor două state. Astfel, spune el, costul integrării ar fi mai mic; în plus, ar reprezenta o oportunitate certă pe care cetăţenii de dincolo de Prut să o poată percepe.
Traian Băsescu: "Singura soluţie corectă pentru care pot opta politicienii din Republica Moldova este unirea cu România, care i-ar aduce automat şi securitate prin integrarea în NATO, unde România se află şi perspectiva să poată să evolueze către prosperitate pentru populaţie".
Parlamentarii membri ai comisiei comune au precizat că importanţa acestei întâlniri vine în contextul reuniunii de la finalul acestei săptămâni de la Bruxelles, când va avea loc summitul Parteneriatului Estic, mai ales că de la 1 ianuarie 2019 România va deţine preşedinţia Consiliului UE.