Concluzii la încheierea exerciţiului "Seism 2018"
Exerciţiul "Seism 2018" a dat prilejul autorităţilor române să-şi testeze viteza de reacţie şi capacitatea de a interveni şi de a coopera în cazul unui cutremur puternic.
Articol de Daniela Vasilescu, 17 Octombrie 2018, 16:54
Exerciţiul "Seism 2018" a dat prilejul autorităţilor române să-şi testeze viteza de reacţie şi capacitatea de a interveni şi de a coopera în cazul unui cutremur puternic, spune şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul de Interne, Raed Arafat.
La finalul celor cinci zile de exerciţiu, concluziile au fost prezentate la Centrul de Coordonare de la Ciolpani, unde se află şi colega noastră, Daniela Mănuţă. Bună ziua, Daniela!
Reporter: Bună ziua! Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că exerciţiul a fost cel mai amplu şi cel mai complex în acest domeniu făcut în ultimii ani pe plan european. El a mai spus că a fost o implicare mare de forţe în aceste zile, atât din partea pompierilor, reprezentanţilor armatei, ai autorităţilor locale, a altor instituţii, precum şi a ONG-urilor, la care s-a adăugat şi implicarea europeană la nivelul Mecanismului de protecţie civilă europeană. Totodată, Raed Arafat a mai precizat că exerciţiul s-a dorit să fie cât mai apropiat de realitate, iar costurile care au fost suportate atât de partea română, cât şi de partenerii străini pot fi considerate o investiţie pentru viitor.
Raed Arafat: Chiar dacă nu a fost perfect, a fost extraordinar de bine, am identificat unele lucruri de îmbunătăţit împreună cu primăria, pe anumite fluxuri, dar ce s-a făcut a fost fără precedent şi într-adevăr, ne-a permis chiar să fim mulţumiţi şi să spunem că, uite, tot am auzit că putem să îl facem acolo - l-am făcut şi există. Toate aceste lucruri, dacă ne-au arătat un aspect, este cum putem să lucrăm împreună şi cum trebuie să o facem normal. Şi aici iar vreau să comentez un lucru pe care l-am citit astăzi şi l-am auzit, că noi am găsit un singur lucru care nu e bine, că e birocraţie. Nu e adevărat. Eu am menţionat un punct, dar vă garantez că vor fi cel puţin încă o sută de puncte de îmbunătăţit. Dar poate că sunt încă 50 de puncte de lecţii învăţate pozitive, pe care o să le însuşim şi mai bine şi o să le fixăm şi o să facem să fie întotdeauna statuate, că aşa trebuie să fie.
Reporter: Reprezentantul EU ModEX, Harm Bastian Harms, a declarat că a văzut pe parcursul desfăşurării acestui exerciţiu o pregătire bună a echipelor române şi mult profesionalism şi a subliniat că nici o ţară nu poate fi pe deplin pregătită pentru a face faţă catastrofelor naturale şi de aceea sunt foarte utile şi necesare acest gen de exerciţii.
VIDEO: La sediul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției din Ciolpani au loc declarațiile șefului Departamentului pentru Situații de Urgență,, Raed Arafat, și ale inspectorului general al IGSU, general de brigadă Dan Iamandi.