Concluzii ale summitului NATO
În declaraţia finală a reuniunii de la Bruxelles, aliaţii s-au angajat să sprijine reformele democratice din Republica Moldova.
Articol de Oana Bâlă, 13 Iulie 2018, 07:57
Şefii de stat şi de guvern din NATO au cerut Rusiei să îşi retragă trupele din Ucraina, Georgia şi Republica Moldova şi să se angajeze constructiv în soluţionarea conflictului din Transnistria.
În declaraţia finală a reuniunii de la Bruxelles, aliaţii s-au angajat să sprijine reformele democratice din Republica Moldova şi eforturile de edificare a capacităţilor de apărare ale ţării. Summitul NATO s-a încheiat cu angajamentul aliaţilor de a aloca pentru apărare 2% din PIB până în 2024 şi cu măsuri de întărire a flancului estic şi de combatere a terorismului.
La summitul NATO de la Bruxelles, România şi-a consolidat profilul de stat aliat care contribuie eficient la asigurarea securităţii în regiune, iar rezultatele summitului au reconfirmat faptul că ţara noastră şi-a atins obiectivele strategice fixate. Potrivit preşedintelui Klaus Iohannis, în demersul de întărire a prezenţei pe flanul estic România a obţinut un centru de comandă operaţional pe teritoriul său, dar şi o îmbunătăţire a stautului brigăzii multinaţionale, care a căpătat acum un statut permanent.
Klaus Iohannis: Credem că vom avea în final, când centrul este complet, în jur de 400 de ofiţeri de Stat Major din toate ţările NATO care vor să fie împreună cu noi acolo. Am obţinut o îmbunătăţire, o upgradare se numeşte, a stautului brigăzii multinaţionale pe care am înfiinţat-o, care brigadă multinaţională acum a căpătat un statut permanent. Vom continua să negociem cu ceilalţi aliaţi pentru o prezenţă cât mai solidă în cadrul acestei brigăzi multinaţionale. Iată deci două rezultate de care putem să fim mândri.
Potrivit preşedintelui României, un alt rezultat important a fost faptul că o întreagă sesiune a NATO, cea dedicată Mării Negre, a fost organizată la iniţiativa României, cu participarea Georgiei şi a Ucrainei. De altfel, Marea Neagră a beneficiat de vizibilitate în cadrul acestui summit, inclusiv prin menţionarea sa repetată în documentele şi deciziile aliate, ceea ce reconfirmă importanţa sa strategică pentru Alianţă.
În ceea ce priveşte prezenţa militară în Afganistan, preşedintele Klaus Iohannis i-a informat pe aliaţi că România va creşte numărul personalului la peste 950, o creştere semnificativă pentru ţara noastră.