Conceptul de "zonă funcţională" în Europa
Miniştri responsabili cu amenajarea teritoriului din ţările membre ale Consiliului Europei sunt reuniţi la Bucureşti, la Palatul Parlamentului.
Articol de Iulian Olescu, 04 Noiembrie 2017, 08:18
Emisiunea: "Agenda globală" - Realizator: Pavel Ionescu - Miniştri responsabili cu amenajarea teritoriului din ţările membre ale Consiliului Europei sunt reuniţi la Bucureşti, la Palatul Parlamentului, pentru a discuta despre reducerea decalajelor între zonele mai bogate, reprezentate de aglomerările urbane, şi cele rurale, de exemplu. Iulian Olescu şi explicaţiile privind conceptul de 'zonă funcţională'.
Reporter: Acest concept se referă la acele zone sau regiuni care funcţionează ca un sistem unitar din punct de vedere politic, social sau economic.
O astfel de zonă presupune existenţa unor mecanisme, a unui sistem de relaţii de cooperare ce rezultă dintr-un scop comun, dar a şi unor relaţii funcţionale în cadrul cărora mobilitatea şi comunicaţiile joacă un rol important.
Accentul pe sprijinirea acestui tip de zone poate contribui la îndeplinirea obiectivelor strategice privind dezvoltarea teritorială durabilă a continentului european, a precizat vicepremierul Paul Stănescu, ministrul dezvoltării regionale, în deschiderea lucrărilor conferinţei.
Paul Stănescu: Cuvântul cheie este colaborarea, colaborarea între unităţi administrativ-teritoriale, între nivelul central şi local al administraţiei publice, între sectorul public şi cel privat şi cel neguvernamental, dar şi între diverşi operatori economici. Studiul iniţiat de noi arată că există deja o mare varietate de zone funcţionale în Europa. Ca urmare, vedem posibil ca acest concept să fie prezent în viitoarele exerciţii financiare multianuale de programare a fondurilor europene, chiar post 2021.
Reporter: Paul Stănescu şi-a exprimat speranţa ca reuniunea de la Bucureşti să contribuie la elaborarea unui ghid de dezvoltare a zonelor funcţionale şi să fie identificate cele mai bune practici în domeniu, care să stea la baza unor politici publice mai bune pentru cetăţenii europeni, indiferent de zona în care trăiesc sau îşi desfăşoară activitatea.
Planificarea teritorială reprezintă un domeniu care necesită o atenţie specială fie că vorbim de România sau de Europa, în general, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, prezent la deschiderea conferinţei.
Liviu Dragnea: În România clivajul dintre urban şi rural sau între zonele dezoltate şi cele mai puţin dezvoltate este cel mai persistent, cel mai greu de rezolvat. Ţara noastră are zone care din istorie sunt mult mai dezvoltate decât altele. Aceste diferenţe creează multe probleme, una dintre cele mai grave fiind, câteodată, imposibilitatea de a asigura drepturile fundamentale ale oamenilor care trăiesc în aceste zone, şi aici vorbim şi de educaţie, şi de sănătate, şi dreptul la un nivel minim de civilizaţie.
Reporter: Reprezentantul OCDE a salutat tema conferinţei de la Bucureşti, punctând faptul că la nivelul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică aspectele legate de guvernanţa regiunilor reprezintă o preocupare constantă.
-: Când îţi realizezi politicile nu la stadiu de oraş, de municipalitate, ci la acela al unei întregi regiuni funcţionale, ai un nivel mult mai ridicat de trai pentru populaţie, ai sisteme de transport mai bune, ai niveluri mai mici ale poluării şi ai productivitate economică mai mare, astfel încât poţi câştiga suplimentar 5 până la 10% din PIB anual la nivelul unei zone funcţionale, acest tip de strategie poate oferi contribuţii utile la dezvoltarea teritorială, prin axarea pe potenţialul fiecărei zone dintr-o regiune şi prin implicarea societăţii civile şi a cetăţenilor în efortul de dezvoltare a spaţiului în care trăiesc
Reporter: Au subliniat cei prezenţi al lucrările conferinţei. Ei au punctat şi faptul că zonele funcţionale reprezintă o abordare promiţătoare pentru îmbunătăţirea dezvoltării teritoriale durabile, pentru coeziunea teritorială şi, deci, implicit, pentru condiţiile de viaţă ale oamenilor, printr-o guvernanţă pe mai multe niveluri.