Conceptul de medicină personalizată va fi introdus în legislaţia din România
Pacienţi cu aceeaşi boală vor putea primi tratamente diferite în baza unei recomandări a specialistului. Legea drepturilor pacientului a fost modificată în acest sens de Senat. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Articol de Radiojurnal, 06 Martie 2023, 23:14
Conceptul de medicină personalizată va fi introdus în legislaţia din România. Legea drepturilor pacientului a fost modificată în acest sens, astăzi, de Senat. Concret, medicina personalizată înseamnă că pacienţii suferind de aceeaşi boală vor primi tratamente diferite în baza unei recomandări a specialistului şi numai după ce le sunt prezentate pe înţeles opţiunile medicale, cu beneficiile şi riscurile preconizate. Reporterul RRA, Alina Stănuță, are mai multe detalii.
Alina Stănuţă: Medicina personalizată este medicina viitorului, spunea senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, care explica faptul că astfel se oferă servicii medicale specifice fiecărui pacient.
Nicoleta Pauliuc: Medicina personalizată este răspunsul la întrebarea: "dar de ce ţie ţi-a funcţionat tratamentul, iar mie nu?". Pentru că, da, suntem diferiţi şi atunci, şi tratamentul trebuie să fie diferit, în unele cazuri să fie adaptat. Astăzi dăm un vot pentru a include în legislaţia română dreptul pacientului la medicină personalizată. Introducând un drept, vom obliga, practic, statul să ofere medicină personalizată, iar cu ajutorul medicinei personalizate, sistemul de sănătate din România va răspunde mai bine nevoilor oamenilor, inclusiv pacienţilor de cancer.
Alina Stănuţă: La rândul său, medicul Adrian Streinu-Cercel, preşedintele social-democrat al Comisiei pentru sănătate din Senat, a susţinut proiectul de lege, el fiind, de altfel, şi unul dintre iniţiatori.
Adrian Streinu-Cercel: Medicina a făcut un progres fantastic şi anume, a reuşit să descifreze genomul uman. Această descifrare de genom uman, adică cum suntem făcuţi noi pe dinăuntru, ne dă posibilitatea să vedem care sunt diferenţele între ceea ce ne atacă, respectiv, în cazul de faţă, o celulă canceroasă care se modifică în aşa fel încât nu mai seamănă nimic cu nimic şi atunci, încercăm să direcţionăm nişte medicamente ţintit către acea celulă. În acest sens, medicina personalizată este un prim pas în evoluţia medicinii la nivel global.
Alina Stănuţă: Documentul merge acum la Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.