Concentraţia de apă din carnea de pui, "în parametri"
Invitat la "Apel Matinal", directorul ANSVSA prof. Constantin Savu spune că nu există o depăşire a procentului admis de apă în carnea de pui comercializată în România.
Articol de Răzvan Stancu, 06 Februarie 2013, 10:57
În România nu s-au găsit neconformităţi în ceea ce priveşte depăşirea valorilor admise ale apei adăugate în carnea de pui comercializată, spune directorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Constantin Savu.
România are un plan de supraveghere strategic, în fiecare an se recoltează probe pentru toţi parametrii de siguranţă în alimentaţie prin care se controlează felul în care operatorii comerciali aplică propriile programe de autocontrol, a afirmat directorul ANSVSA în cadrul unui interviu la Radio România Actualităţi.
Audio: Invitat la "Apel Matinal" a fost prof. Constantin Savu, directorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Realizator Eugen Rusu.
Potrivit directorului ANSVSA, operatorii comerciali sunt obligaţi ca pe fiecare lot de carne să recolteze probe şi să-şi facă autocontrolul, astfel că ANSVSA, prin aceasta supraveghere, constată dacă operatorul aplică aceste norme.
"Deocamdată nu s-a evidenţiat o asemenea neconformitate legată de depăşirea procentului de apă în carnea de pui", spune Constantin Savu.
Apa din carne "mai puţin de 4,5%"
Potrivit normelor europene, concentraţia de apă din carne nu ar trebui să depăşească 4,5%.
Acestea sunt norme europene pe care România le aplică din 2009, iar această reglementare este valabilă pentru carnea proaspătă, spune directorul ANSVSA.
"Concentraţia de apă se referă la cea adaugată, peste ceea ce reprezintă compoziţia chimică a cărnii de pasăre", a declarat directorul ANSVSA.
Potrivit profesorului Constantin Savu, în tehnologia de abatorizare, mai ales în faza de răcire a carcaselor se folosesc mai multe metode, din care trei sunt autorizate.
În procedura de racire în aer nu trebuie să se adauge deloc apă.
Răcirea prin pulverizare cu aer rece admite absorbţia de apă până la un procent de 2%.
A treia metodă este cea de răcire prin imersie în apă rece, până la 4,5 % este valoarea admisă de apă prezentă în carnea de pui.
Carnea de pui injectată cu apă, interzisă în Bulgaria
Guvernul din Bulgaria a interzis vânzarea cărnii de pui injectate cu apă.
Decizia a luat prin surprindere marile lanţuri de magazine, dar şi producătorii de carne.
Printr-un acord, hotărârea va fi pusă în aplicare începând cu 20 februarie.
Până la acea dată producătorii trebuie să epuizeze stocul de carne.
România a importat 6000 de tone de carne de pui din Bulgaria în primele 10 luni ale anului trecut.