Concediul fără plată, o soluţie "inoportună"
Măsura reducerii cheltuielilor bugetare continuă să provoace nemulţumiri.
17 Noiembrie 2009, 19:58
În sistemul bugetar, măsura reducerii cheltuielilor bugetare prin concediu fără plată continuă să provoace nemulţumiri, dar şi disfuncţionalităţi. Problemele cele mai mari sunt în sistemul de sănătate, ceea ce i-a determinat pe medici să protesteze.
Colegiul Medicilor din România solicită ca de urgenţă să fie luate măsuri în aşa fel încât personalul medical să nu fie trimis forţat în concediu fără salariu.
Preşedintele Colegiului, Vasile Astărăstoaie, spune că sistemul nu poate supravieţui dacă o parte din medici intră în concediu forţat deoarece sistemul de sănătate românesc se constată deja o lipsă acută de medici.
"Colegiul Medicilor cere să-şi asume responsabilitatea pentru punerea în pericol a siguranţei medicilor şi a pacienţilor cei care au luat o asemenea decizie aberantă şi care, să lăsăm deoparte, nu este solicitată de către FMI" a precizat Vasile Astărăstoaie.
Singura soluţie, mai spune preşedintele Colegiului Medicilor, ar fi voluntariatul, dar acest lucru nu este deloc corect, în condiţiile în care medicii sunt oricum suprasolicitaţi şi prost plătiţi. Tocmai aceasta a fost soluţia la care s-a recurs la Spitalul Judeţean Constanţa.
"Din nefericire, există solidaritate medicală faţă de pacienţi, lucru pe care l-am văzut chiar vinerea trecută, când am avut liber. Mare parte din personalul medical, deşi nu trebuia să vină la serviciu, au venit şi s-au organizat turele de aşa manieră încât actul medical să nu aibă de suferit şi, evident, toţi cei care aveau bolnavi mai grav sau care necesitau îngrijiri au fost prezenţi la serviciu, chiar dacă aveau liber" a spus directorul Spitalului Judeţean Constanţa, Dan Căpăţână.
Situaţie delicată şi la Poliţie
Situaţia pare mai puţin dramatică la Poliţie. Poliţiştii rutieri constănţeni au intrat începând de astăzi în concediu fără plată. Prima serie a fost trimisă acasă patru zile, până la finalul săptămânii, urmând ca duminică, în ziua alegerilor prezidenţiale, toate efectivele să fie prezente la muncă.
"S-a făcut un grafic şi persoanele îşi iau liberele prin rotaţie. Într-o oarecare măsură, într-adevăr, lucrul acesta se simte şi în trafic, sunt mai puţini poliţişti. În loc să avem, eu ştiu, în jur de şapte-opt poliţişti pe schimb, avem numai cinci-şase" a declarat comisarul-şef Constantin Dancu.
Probleme în justiţie
În domeniul justiţiei, fiecare instanţă va decide perioada în care angajaţii săi îşi vor lua concediu fără plată, dar în aşa fel încât actul de justiţie să nu fie afectat.
Preşedintele CSM, Virgil Andreieş, spune că se putea găsi şi altă modalitate de reducere a cheltuielilor bugetare.
"Eu cred că era mult mai simplu dacă s-ar fi redus salariile pe lunile noiembrie şi decembrie cu 15,5%. Şi, pur şi simplu, oamenii ar fi mers la serviciu, şi-ar fi îndeplinit atribuţiile. Ne pune într-o dificultate deosebită" a afirmat Virgil Andreieş.