Concediile fără plată, o problemă pentru spitale
Mulţi medici şi asistente pleacă luni de zile sau chiar ani pentru a munci în străinătate şi blochează astfel posturile.
Articol de Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea, 31 August 2015, 13:52
În spitalele din ţară sunt situaţii în care, din lipsa personalului, unele secţii nu mai pot funcţiona.
Pe lângă demisii, şi concediile fără plată adâncesc criza de personal: mulţi medici şi asistente pleacă luni de zile sau chiar ani pentru a munci în străinătate, blocând, însă, posturile.
Astfel de probleme sunt şi la Spitalul de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea.
În Râmnicu Vâlcea, la Spitalul Judeţean de Urgenţă, două secţii stau închise, 600 de cadre lipsesc în momentul de faţă din schema unităţii medicale.
Multe au recurs la concedii medicale fără plată pe perioadă nedeterminată, iar acum conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea se vede nevoită să limiteze acest tip de concediu.
"Comitetul director a luat o hotărâre de comun acord cu sindicatele ca angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, să nu beneficieze de o perioadă mai mare de un an de concediu fără plată. Noi nu contestăm dreptul angajaţilor, dar nici nu putem să punem în pericol asistenţa medicală", a spus George Brânzan, director medical.
Decizia este una legală, după cum ne-a explicat Ion Tănăsoiu, inspector-şef la ITM Vâlcea.
"Conducătorul instituţiei sau administratorul societăţii private decide şi câte zile şi dacă îi aprobă solicitarea pentru concediu fără plată", a declarat Ion Tănăsoiu.
În baza de date a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea există înregistrate persoane care au acumulat şi şase ani de zile de concediu fără plată.