Concedieri făcute "în dispreţul contractului colectiv de muncă"
Sindicaliştii de la Hidroelectrica acuză administratorul judiciar că ar dispune arbitrar disponibilizările din companie.
18 Mai 2013, 14:42
Zeci de membri ai Federaţiei Sindicatelor HidroSind au participat la un miting în faţa sediului guvernului, solicitând menţinerea locurilor de muncă şi a drepturilor prevăzute în contractul colectiv de muncă.
Administratorul judiciar al Companiei Hidroelectrica, Remus Borza, a anunţat recent că 650 de oameni vor părăsi structurile Hidroelectrica şi ale Hidroserv, până la sfârşitul acestui an, angajaţii disponibilizaţi urmând să primească între 5 şi 12 salarii compensatorii.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor HidroSind, Decebal Şulea spune că mitingul este organizat în principal în vederea menţinerii drepturilor prevăzute în contractul colectiv de muncă.
"Disponibilizările din luna ianuarie au fost făcute fără respectarea clauzelor din contractul colectiv de muncă.
"Administratorul judiciar, în acest moment, vrea să disponibilizeze foarte multe persoane de la Hidroelectrica şi de la Hidroserv fără criterii şi fără să menţină drepturile prevăzute în contractul colectiv de muncă", a declarat Decebal Şulea.
Proteste în cascadă
Reprezentanţii angajaţilor de la Hidroelectrica, compania energetică de stat aflată în insolvenţă, au mai protestat luna aceasta, invocând aceleaşi motive.
În urmă cu câteva zile, ei anunţau că la mitingul de azi ar fi urmat să participe "peste 1.500 de salariaţi".
Sindicaliştii doresc şi ca reorganizarea companiei să se facă abia după elaborarea unei strategii naţionale în domeniu.
Disponibilizările şi instituţiile care se ocupă cu reparaţia şi întreţinerea instalaţiilor de la hidrocentrale, aşa-numitele hidroserv-uri.
Contestat de reprezentanţii salariaţilor, administratorul judiciar Remus Borza a explicat la Radio România Actualităţi că "până la sfârşitul lunii iunie cei 500 de angajaţi care vor părăsi sistemul fac parte fie din departamentele supradimensionate, dar nu cele de producţie, fie din hidroserv-urile necompetitive".
Reducerea costurilor de întreţinere, dar şi unificarea sucursalelor Hidroserv din ţară "într-o singură companie profitabilă" este una dintre soluţiile propuse de administratorul judiciar.