Concedierea colectivă de la Bechtel "nu a respectat legea"
Inspectoratului Teritorial de Muncă a anunţat că Bechtel nu a respectat procedura impusă de lege în ceea ce priveşte iniţierea concedierii colective a circa 1.900 de angajaţi.
Articol de Sorin Solomon, 22 Martie 2010, 12:10
Compania Bechtel nu a respectat legea în ceea ce priveşte concedierea colectivă, aceasta conţinând vicii care pot atrage anularea ei de către instanţele de judecată, potrivit unui raport al Inspectoratului Teritorial de Muncă.
Directorul coordonator al Inspectoratului, Emilian Roşca, a declarat că Bechtel nu a respectat nici procedura consultării sindicatelor prevăzută de Codul Muncii.
"Procedura consultării nu a fost respectată din punctul de vedere al modului în care s-a desfăşurat şi al informaţiilor prezentate, precum şi al lipsei de concluzii care ar trebui să emane dintr-un document comun încheiat în momentul şi la locul discuţiilor şi semnat de ambele părţi", a afirmat Roşca, care a prezentat concluziile controlului declanşat în 11 martie la Bechtel, la sesizarea sindicatelor din companie.
Emilian Roşca a precizat că o concediere colectivă presupune parcurgerea unei proceduri prevăzută de Codul Muncii şi de Contractul Colectiv Unic la nivel naţional, iar aceasta prevede respectarea din partea angajatorului a etapelor şi termenelor prevăzute de lege cu scopul de a proteja drepturile salariaţilor.
Potrivit directorului Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj, în urma controlului s-a constatat că, în contradicţie cu iniţierea procedurii de concediere colectivă, Bechtel a hotărât, "fără să consulte partenerii sociali, să trimită în şomaj tehnic 957 de lucrători", începând cu 1 februarie.
Emilian Roşca a adăugat că din controalele anterioare ale ITM Cluj a reieşit că Bechtel a încercat să concedieze salariaţi din motive de necorespundere profesională.
AJOFM Cluj a primit, în 8 martie, de la Bechtel o notificare privind disponibilizarea, începând din luna aprilie, a peste 1.900 de angajaţi de pe şantierul Autostrăzii Transilvania, însă instituţia a avertizat compania că nu a respectat procedura legală de concediere colectivă.
Sindicatul din cadrul companiei Bechtel a depus, în 9 martie, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi la ITM Cluj o solicitare privind anularea, în instanţă, a deciziei de disponibilizare colectivă a peste 1.900 de persoane de pe şantierul Autostrăzii Transilvania.
Guvernul şi Bechtel vor semna un acord de continuare a lucrărilor la autostrada Transilvania în aprilie, cu achitarea altei tranşe din datoria faţă de companie, partea română apreciind că în 2010 vor fi finalizaţi circa 20 kilometri, iar două treimi dintre angajaţii constructorului vor fi păstraţi.
La începutul lunii martie, premierul Boc a declarat că lucrările la Autostrada Transilvania vor continua în acest an, prioritare fiind tronsoanele Turda - Câmpia Turzii şi Gilău - Huedin, pe 18 kilometri, iar în această lună va fi plătită o nouă tranşă din datoria pe care statul o are către Bechtel.