Comune din Botoşani, în atenţia DNA privind subvenţiile UE
Patru primării din judeţul Botoşani sunt anchetate de procurorii DNA pentru o serie de ilegalităţi în acordarea subvenţiilor UE la păşuni. Prefectul a decis un control la nivel judeţean.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 18 Martie 2011, 17:35
Patru comune din judeţul Botoşani au ajuns în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru o serie de ilegalităţi în acordarea subvenţiilor UE la păşuni, în cadrul programului SAPS (Schema plăţii unice pe suprafaţă), pentru sprijinul financiar la suprafaţa declarată.
Administraţiile locale din Mitoc, Manoleasa, Băluşeni şi Roma au deja, pe rol, dosare penale, pentru că sunt suspiciuni că aceste subvenţii europene sunt însuşite de alte persoane decât beneficiarii de drept.
Prefectul judeţului Botoşani, Cristian Roman, a dispus o anchetă la nivelul judeţului privind acordarea subvenţiilor pentru păşuni, care, până la finalizarea controalelor, sunt suspendate.
Decizia a fost luată după ce s-a descoperit că, în comuna Corni, imaşul comunal a fost închiriat unei firme care plăteşte anual primăriei o sumă de 20.000 lei, iar societatea comercială încasează de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) o subvenţie de 50.000 euro pe an.
Prefectul Cristian Roman spune că prejudiciul adus statului depăşeşte două miliarde de lei vechi.
Nereguli de acest fel au fost descoperite în mai multe primării, cu implicarea unor factori decizionali din aparatele administrative locale, motiv pentru care s-a cerut această anchetă.
APIA acordă 81 euro primă pentru fiecare hectar de păşune
Prefectul Cristian Roman a declarat că în unele cazuri firmele care au concesionat imaşul comunal au fost înfiinţate la o lună după semnarea contractului.
Interesul este atât de crescut pentru că APIA acordă 81 euro primă pentru fiecare hectar de păşune, iar primăriile nu pot primi subvenţia pentru imaşul comunal, pentru că nu au calitate de beneficiar final, ci doar dacă vând iarbă cosită sau dacă imaşul este concesionat de o firmă care dovedeşte că are animale.
"Am început controlul la 55 de unităţi administrativ teritoriale. Primarii au termen ca, până la finele săptămânii viitoare, să trimită toate documentele solicitate.
"Noi suntem în verificări la comuna Corni, unde am găsit grave stări de incompatibilitate.
"Cei care au concesionat păşunea sunt viceprimar, consilier local, de toate culorile politice. Nu va puteţi imagina ce frăţie este acolo", a precizat prefectul Cristian Roman.
Acesta spune că judeţul Botoşani riscă să piardă, prin aceste afaceri ilegale, pe lângă cele câteva sute de mii de euro şi credibilitatea în faţa instituţiilor internaţionale.
Reprezentantul guvernului în teritoriu a solicitat de la primăriile din judeţ, dar şi de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură toate documentele de achiziţii publice, precum şi documentele de acordare a subvenţiilor.
Vor fi verificate inclusiv hotărârile de Consiliu Local.