Complexul Energetic "Valea Jiului" își reorientează activitatea spre resursele regenerabile
Complexul Energetic "Valea Jiului" începe să-și orienteze tot mai multă activitatea spre resursele regenerabile, ca să poată supraviețui și după ce se va renunța la cărbune.
Articol de Florin Lepădatu, 26 Ianuarie 2024, 07:59
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Complexul Energetic "Valea Jiului" începe să-și orienteze tot mai multă activitatea spre resursele regenerabile, ca să poată supraviețui și după ce se va renunța la cărbune. Mai multe companii din străinătate sunt interesate de un parteneriat, iar administrația încearcă să găsească inclusiv fonduri europene pentru a trece la producția de energie verde.
Reporter: Ilie Pintea - ”De anul trecut, Complexul Energetic "Valea Jiului" a intrat în atenția unei companii americane interesate de un parteneriat pentru următorii 20 de ani.
Eusebiu Durbacă, directorul complexului: ”Noi am format din data de 3 ianuarie un grup de lucru pentru Complexul Energetic Valea Jiului, pentru a demara studiul de fezabilitate pentru grupul pe gaz de la Paroșeni, și al doilea studiu de fezabilitate, pentru panourile fotovoltaice, tot la Paroșeni. Pe partea de fotovoltaice, vom avea discuții și tot un parteneriat cu Hidroelectrica, inclusiv avem discuții în procesarea de fonduri europene, inclusiv pe "Tranziție justă"; să vedem ce fonduri europene am putea accesa.”
Demersul administrației e susținut și de sindicate.
Darius Câmpean, președintele Sindicatului "Muntele": ”Vorbim de grupul pe gaz, vorbim de parcurile de panouri fotovoltaice care ar urma să fie instalate pe perimetrele miniere ale exploatărilor care urmează să-și oprească activitatea, vorbim de cele două microhidrocentrale.”
În prezent, cele patru exploatări miniere din Valea Jiului produc în total 1.200 de tone de huilă pe zi cu aproximativ 200 de angajați, iar Complexul Energetic Valea Jiului intenționează să angajeze alți 300 în cursul anului.”/RADOR RADIO ROMÂNIA/