Comparator de preţuri la gaze naturale şi curent electric
Consumatorii casnici pot compara ofertele furnizorilor de energie pe site-ul Autoritatii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.
02 Iunie 2017, 10:21
Consumatorii casnici pot compara ofertele furnizorilor de energie electrică sau de gaze naturale chiar pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei. Pană la începutul anului viitor, toţi consumatorii trebuie să negocieze noi contracte cu furnizorul actual sau cu altul dacă apreciază că are o ofertă mai bună.
Dacă vreţi să va schimbaţi furnizorul de energie electrică sau de gaze puteţi compara ofertele distribuitorilor, chiar pe site-ul ANRE la secţiunea info-consumatori - comparator-de-tarife.
Odată ce aţi ajuns pe pagina de comparare pentru curentul electric trebuie să completaţi şase câmpuri dintre care cele mai importante sunt consumul anual şi judeţul în care se află consumatorul.
După ce sunt validate putem vedea detaliat ofertele fiecărui furnizor. Iar in ultima coloana puteţi afla procentul cu care preţul final oferit de furnizorul pe care l-aţi ales este mai mare sau mai mic decât tariful perceput de distribuitorul actual.
Până acum, furnizarea de energie electrică pentru persoanele fizice era făcută, în general, de patru distribuitori, dar acum pe site-ul ANRE găsiţi zeci de oferte.
Dacă intraţi pe pagina comparatorului pentru tarifele la gaze naturale după completarea câmpurilor obigatorii apare un tabel unde în dreapta vedem preţul final pe care îl vor plăti consumatorii şi perioada de valabilitate a acestor oferte. Preţul final variază, în funcţie de furnizor, între 109 şi 176 lei pentru un Mwh.
Consumatorii care vor să îşi schimbe furnizorii actuali de energie electrică sau de gaze naturale trebuie să îi informeze cu cel puţin 21 de zile în avans. Această schimbare nu însemnă însă că trebuie să vă racordaţi la altă reţea, ci numai că faceţi alte contracte.
Cei interesaţi mai trebuie să ştie că după ce au optat pentru schimbarea furnizorului de energie, nu se vor mai putea întoarce în sistemul reglementat.