Companiile cu datorii la buget, vizate de restructurări
Peste 7.000 de posturi ar urma să fie desfiinţate din cadrul societăţilor feroviare, a companiilor energetice şi din Poşta Română până în septembrie, potrivit proiectului scrisorii de intenţie convenită de guvern şi FMI.
Articol de Iulian Olescu, 17 Mai 2011, 15:23
Autorităţile de la Bucureşti susţin că provocarea pentru 2011 este restructurarea companiilor de stat cu pierderi şi datorii la buget, multe dintre ele monitorizate de FMI.
Conform proiectului scrisorii de intenţie convenită între autorităţi şi FMI, şi citat de Mediafax, peste 7.000 de posturi ar urma să fie desfiinţate din cadrul societăţilor feroviare,a companiilor energetice şi din Poşta Română, până în septembrie.
După cum preciza şi şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, la încheiera ultimei vizite în ţara noastră, autorităţile mizează în mare parte pe pensionări şi plecări voluntare, şi pe desfiinarea ulterioară a posturilor astfel eliberate, însă vor avea loc inevitabil şi disponibilizări.
Analistul economic Constantin Rudnitchi spune că România se învârte în acelaşi cerc al restructurărilor de 20 de ani.
"Se întâmplă exact acest lucru, adică tot restructurăm, tot facem reforme şi, de fapt, ne întoarcem tot din punctul de unde am plecat. Nu avem sau nu vedem în mod public un plan concret de restructurare, un audit, o evaluare a companiei, care să ne arate că nu e vorba de eliminarea a 100 de posturi sau, de ce nu, a 200 sau, de ce nu, 20", a declarat Constantin Rudniţchi.
Management profesionist la companiile de stat
El apreciază că este nevoie de instituirea unui management profesionist la companiile de stat.
"În mod logic ar fi trebuit ca un viitor manager care ar veni la aceste companii să facă el acest program de restructurare a companiei, inclusiv restructurarea personalului.
"Aduci un manager profesionist, te gâneşti că vine cu o viziune, vine cu un plan de lucru, vine cu un mod de restructurare a companiei şi îl aplică. De fapt, acest lucru trebuie să-l treci şi în contractul de management", a mai spus Constantin Rudniţchi.
Pe lista convenită cu FMI figurează pruintre altele Compania Naţională de Autostrăzi ş Drumuri Naţionale cu cel puţin 600 de posturi desfiinţate, CFR Marfă cu 3.000 de posturi, CFR Călători cu cel puţin 1.000 de posturi, CFR cu minimum 1.500 de posturi, dar şi Poşta Română cu circa 100 de posturi desfiinate, TermoElectrica cu minimum 300 şi complexul energetic Turceni cu 200 de posturi. Şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală urmează să se reorganizeze .
Până în septembrie vor fi închise circa 150 de administraţii fiscale, însă şeful ANAF, Sorin Blejnar, spune că o mare parte dintre angajaţii acestora vor fi relocaţi în zone cum ar fi controlul fiscal sau administrarea marilor contribuabili.
Nu acelaşi lucru se poate spune despte Autoritatea Naţională a Vămilor, în cazul căreia, conform unui proiect de hotărâre de guvern, din cei peste 4.500 de angajaţi ar urma să rămână puţin peste 3.150.