Compania Naţională de Investiţii, "în pragul dizolvării"
Ministrul Dezvoltării Elena Udrea spune că va solicita în guvern desfiinţarea companiei aflată în subordinea ministerului.
Articol de Răzvan Stancu, 25 Mai 2010, 11:07
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a anunţat că va cere guvernului desfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), "din nevoia de a elimina orice suspiciune legată de cheltuirea banilor publici".
Activitatea CNI a fost criticată de vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, care a acuzat Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului că drenează bani gestionaţi de Companie către firme controlate de persoane din PDL.
Ministrul dezvoltării a mai precizat că programele gestionate de CNI au fost restructurate încă de la începutul anului printr-o decizie a sa şi va cere politicienilor care ocupă funcţii publice să renunţe la contractele cu acestă companie, în caz contrar ele urmând a fi desfiinţate.
Compania Naţională de Investiţii derulează mai multe programe de interes public printre care construcţia de săli de sport, consolidarea şi reabilitarea sălilor de sport construite înainte de anul 2000, construcţia de bazine de înot şi de patinoare artificiale, proiectarea şi reabilitarea de aşezăminte culturale.
"Programul de construire de bazine de înot şi patinoare a fost suspendat. Programul de construire săli de sport a fost reorganizat, în sensul în care se construiesc doar cele care au fost începute anul trecut", a explicat Elena Udrea.
Potrivit ministrului, personalul CNI urma oricum să fie redus de la 150 la 100 de persoane în urma unui audit comandat în această instituţie, iar cei 100 de angajaţi "vor fi liberi" să ia parte la un concurs în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, "dacă vor fi scoase posturi".
Compania Naţională de Investiţii, buget anual de ordinul zecilor de milioane de euro
Compania Naţională de Investiţii S.A. este o societate comercială pe acţiuni, înfiinţată în 2001, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Dezvoltării şi care "execută programe de interes public sau social în domeniul construcţiilor", în conformitate cu strategia Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Principalii beneficiari ai acestor programe sunt autorităţile publice locale.
Programele CNI vizează construcţia de săli de sport, consolidarea şi reabilitarea sălilor de sport construite înainte de anul 2000, construirea de bazine de înot şi de patinoare artificiale, precum şi construirea şi reabilitarea aşezămintelor culturale.
În perioada 2001-2010, Compania Naţională de Investiţii a finalizat aproximativ 1.000 de obiective, incluse în 11 programe de investiţii, potrivit site-ului CNI.
Compania Naţională de Investiţii a finalizat în anul 2009 peste 145 săli de sport în cadrul programului "Construcţii săli de sport", informează compania printr-un comunicat de presă.
Pe siteul www.e-licitatie.ro este publicată o listă cu licitaţiile Companiei Naţionale de Investiţii în calitate de autoritate contractantă în care se regăsesc un număr de 380 de anunţuri de atribuire publicate.
E-licitaţie.ro este un sistem electronic de achiziţii publice utilizat de instituţiile publice din România.
CNI a solicitat pe acest site servicii de arhitectură de construcţii, inginerie, inspecţie, lucrări de construcţii complete sau parţiale, lucrări publice.
Spre exemplu, într-un anunţ de atribuire privind construcţia unei săli de sport de şcoală cu nivel de practică sportivă competiţională locală, cu teren de handbal şi 150 locuri pentru spectatori în localitatea Sanislău, judeţul Satu Mare, valoarea finală a contractului a fost de 2.340.682,82 lei - aproximativ 500.000 de euro.
Sunt zeci de astfel de săli de sport, patinoare, reabilitări şi aşezăminte culturale care duc bugetul anual al companiei la zeci de milioane de euro.
Pe siteul Companiei Naţionale de Investiţii nu sunt publicate bugetele anuale ale CNI.