"Compania chineză Haier mută producția de cuptoare Rosières în România"
Din motive de competitivitate, liniile de asamblare ale cuptoarelor Rosières situate în Lunery (departamentul Cher) își vor înceta activitatea pe parcursul anului 2021.
Articol de Sergiu Şteţ, 04 August 2020, 12:29
UP-DATE: articolul a fost completat ulterior cu o clarificare din partea Haier Europe (poate fi citită integral la final) ***
Anunțul, insinuat de câteva săptămâni, a venit în cele din urmă. Producătorul francez Rosières, ajuns recent în portofoliul grupului chinez Haier (odată cu preluarea de către acesta din urmă a grupului Candy-Hoover), și-a văzut activitatea de fabricare a cuptoarelor casnice transferată în România.
Publicația L’Usine Nouvelle raportează că Haier a investit deja 50 de milioane de euro în România.
Este evident că această alegere a fost determinată de motive pur economice. Într-adevăr, potrivit lui Yannick Ferling, „Costurile de asamblare sunt mari, în timp ce vânzările au scăzut cu 40% între 2016 și 2019”.
Ar fi de precizat că una dintre principalele activități ale acestei fabrici era ansamblarea așa-numitului trio: un dispozitiv trei-în-unul care cuprinde un cuptor, o mașină de spălat vase și o plită.
Uzina de la Lounery, care are 72 de angajați, va păstra, totuși, o activitate cu specific de logistică, care, la rândul său, va beneficia de o investiție de 2 milioane de euro și va permite crearea a 26 noi locuri de muncă, oferite cu prioritate personalului concediat.
O istorie de peste 100 de ani
Eforturile recente de a oferi o schimbare de look unui brand cu o estetică care este adesea considerată ”învechită” nu au dat, din păcate, roade.
Să ne amintim că numele Rosières a pornit, totuși, la Lunery în 1869, când Jules Roussel a creat marca, specializată în aparate de gătit începând cu 1877. Turnătoria de acolo este chiar mai veche, deoarece a fost înființată de către marchizul de Boissy în 1836. În epoca sa de glorie, fabrica avea 1.200 de angajați.
Așadar, industria franceză a aparatelor electrocasnice pierde un alt brand cunoscut, transferat în țări în care costul forței de muncă se dovedește a fi mai atractiv. Dacă un număr mic de producători de electrocasnice mici, cum ar fi Seb, Magimix, Moulinex sau Lagrange, mai au încă câteva fabrici de producție în Franța, la capitolul electrocasnice mari doar Brandt (achiziționat de grupul algerian Cevital în 2014) mai continuă să producă în Franța, pentru Brandt, Sauter sau De Dietrich.
Traducerea: Ruxandra Lambru/RADOR.
*** În data de 7 august, prin amabilitatea Serban & Musneci Associates, am primit următoarea precizare: Haier Europe clarifică faptul că: “Intenția de a înceta activitățile de fabricare a cuptoarelor în Lunery (Franța) nu are niciun fel de impact asupra viitoarei activități din România. Amintim ca Haier Europe a început o investiție de peste 50 de milioane de euro pentru o instalație de producție de frigidere în România, în parcul industrial din comuna Ariceștii Rahtivani (Prahova)”.