Comitet ptr situaţii de urgenţă care monitorizează evoluţia pestei porcine
Ministerul Agriculturii anunţă 430 de focare şi va cere Comisiei Europene despăgubiri pentru producătorii de carne afectaţi.
Articol de Radiojurnal, 25 Iulie 2018, 23:44
Reprezentanţii Ministerului Agriculturii susţin că se depun toate eforturile pentru identificarea şi eradicarea focarelor de pestă porcină, aproape 430 fiind confirmate în ţară de la începutul anului.
Astfel, a fost iniţiat un comitet de situaţii de urgenţă care monitorizează evoluţia bolii, care se transmite în principal de la porcii mistreţi, dar şi prin transportul celor domestici, iar ministerul a informat Comisia Europeană şi va cere despăgubiri pentru producătorii de carne afectaţi.
Amintim că, în judeţul Ialomiţa, autorităţile iau în considerare instalarea unor filtre rutiere care să oprească transportul animalelor. La Giurgeni au fost omorâţi, în ultimele zile, toţi porcii din gospodării, iar dacă situaţia o va impune se vor lua măsuri similare şi în localităţile Luciu şi Gura Ialomiţei.
Şi în Bihor, unde s-au semnalat 18 focare, au fost sacrificaţi mai mult de 200 de porci pentru a preveni răspândirea virusului, iar transporturile de animale vii precum şi a cărnii sau a produselor din carne au fost restricţionate.
Virusul se transmite foarte uşor şi nu există tratament sau vaccin, fiind mortal pentru animale, dar nu se transmite la oameni.