Comisiile reunite din Parlament dezbat problema refugiaţilor
Comisiile pentru apărare, politică externă, afaceri europene şi pentru aderarea la Schengen discută problema refugiaţilor alături de consilierul prezidenţial Leonard Orban.
Articol de Radiojurnal, 08 Septembrie 2015, 13:11
Comisiile reunite pentru apărare, politică externă, afaceri europene şi comisia pentru aderarea României la Spaţiul Schengen i-au invitat la discuţii pe consilierul prezidenţial Leonard Orban şi secretarii de stat din Ministerul de Externe şi de Interne.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, László Borbély, a afirmat, în deschiderea reuniunii, că problema imigranţilor este sensibilă şi a insistat asupra necesităţii informării corecte a publicului în privinţa poziţiei României şi a numărului de refugiaţi pe care îi poate găzdui ţara noastră.
"Insist foarte mult pe informaţii corecte date, în primul rând, între instituţii şi o informare corectă a cetăţeanului, pentru că interesează pe toată lumea câţi azilanţi primim, care e puntul de vedere al României. E o problemă sensibilă, deocamdată ceea ce vedem este chiar dacă nu o bâlbâială, dar o nesiguranţă la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte poziţiile diferitelor ţări", a declarat László Borbély.
Cotele voluntare vor fi susţinute în CSAT
Criza refugiaţilor va fi analizată şi în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, convocat de preşedintele Klaus Iohannis pe 17 septembrie.
Şeful statului a precizat că România nu este afectată, momentan, de această criză şi că, în opinia sa, statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să păstreze cotele voluntare de refugiaţi, adică, să primească, fiecare, numărul de persoane cărora consideră că le poate face faţă.
"Nu primirea este complicată, ci atunci când se constată că persoanele care au venit, au dreptul de şedere aici, urmează a doua fază şi pentru această a doua fază suntem puţin pregătiţi, şi anume: integrarea în societate. Şi nu ar fi foarte complicat, să zicem, să transformăm o veche cazarmă în centru de primire. Dar România nu are capacitatea să îi integreze pe aceşti refugiaţi în societate. Noi, repet, suntem solidari cu celelalte ţări, însă trebuie să vedem cât putem noi să facem acum", a explicat Klaus Iohannis.