Comisiile parlamentare de specialitate continuă audierile miniștrilor
Comisiile parlamentare de specialitate continuă audierile miniștrilor propuși să facă parte din cabinetul condus de Dacian Cioloș.
Articol de Alina Bordeiaşu, 19 Octombrie 2021, 13:29
Realizator: Cristian Bâcâin - Comisiile parlamentare de specialitate continuă la această oră audierile miniștrilor propuși să facă parte din cabinetul condus de Dacian Cioloș, însă toți candidații care au trecut până acum prin fața senatorilor și deputaților au primit avize negative. Mai multe informații aflăm de la redactorul nostru Alina Bordeiașu, care urmărește audierile și revine în direct în radiojurnal. Bună ziua, Alina! Te ascultăm.
Reporter: Bună ziua! Candidatul propus de USR la Ministerul Apărării Naționale, Nicu Fălcoi, a susținut în fața comisiei parlamentare că vrea să discute cu toate partidele politice, pentru a asigura calitatea vieții militarilor. El a vorbit despre nevoia de modernizare a armatei și a dat asigurări că două procente din produsul intern brut vor fi în continuare alocate acestui domeniu.
Nicu Fălcoi: Nu încape îndoială că ne-o asumăm, alocarea de 2% pentru bugetul Apărării, și creionarea unui buget cât mai rapid, imediat după votul de învestitură. E de la sine înțeles, este lege în acest moment că România va aloca minimum 2% pentru Apărare în anii următori. E de la sine înțeles că acel 2% există, dar putem să discutăm în viitor poate și de o creștere a acestui procent.
Reporter: Întrebările pentru Nicu Fălcoi din partea senatorilor și deputaților au venit și în contextul în care președintele PNL, premierul interimar Florin Cîțu, spunea că în programul de guvernare al cabinetului Cioloș nu se alocă 2% din PIB pentru Apărare.
Dan Barna, propus la Ministerul Afacerilor Externe, declara că va merge pe continuitate în acest domeniu, pe cei trei piloni de bază ai politicii externe.
Dan Barna: În ceea ce privește direcțiile strategice majore macro de politică externă ale României va fi una de continuitate. Sunt cei trei piloni pe care îi știm cu toții foarte bine și îndrăznesc să cred că sunt de fapt singurele opțiuni de politică strategică mare pe care le avem, calitatea de membri ai UE, parteneriatul strategic cu Statele Unite și bineînțeles calitatea de membri NATO.
Reporter: Avize negative au primit și Iulia Popovici, la cultură, Tudor Pop, la tineret și sport, dar și Monica Berescu, desemnată la Ministerul Cercetării. Ea declara că dorește să dezvolte ideea de parteneriat public-privat, pentru că nu se poate face cercetare pe bani puțini. La această oră se află în fața parlamentarilor Cătălin Drulă, care își susține proiectul de reîntoarcere la Ministerul Transporturilor, dar și Alin Stoica, fost prefect al capitalei, desemnat ministru de interne. Programul acestor audieri se va încheia în această seară, după ora 20:00, ultima audiere fiind cea a Ioanei Mihăilă la sănătate. Aceste avize negative sunt consultative, dar reprezintă un semnal pentru votul de mâine din Parlament.