Comisiile juridice, aviz favorabil pentru organizarea referendumului
Comisiile juridice ale Parlamentului au avizat solicitarea președintelui Iohannis de organizare a unui referendum.
Articol de Alina Stănuţă, 16 Aprilie 2019, 13:25
Scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum pe teme de justiţie în ziua alegerilor europarlamentare a primit, cu puţin timp în urmă, girul Comisiilor juridice ale Parlamentului.
Pe baza raportului, legislativul urmează să formuleze un punct de vedere asupra consultării populare convocate de şeful statului.
Alina Stănuţă este acum în direct, cu detalii de la Palatul Parlamentului. Bună ziua, Alina!
Reporter: Bună ziua! Comisiile juridice reunite ale Senatului și Camerei Deputaților au avizat în unanimitate solicitarea președintelui Klaus Iohannis de organizare a referendumului, pe data de 26 mai, într-o şedinţă extrem de scurtă.
Recent, Klaus Iohannis a transmis președinților celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare cu privire la temele referendumului național care va fi organizat pe 26 mai.
Acestea vizează interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție și interzicerea adoptării de ordonanță de urgență în domeniul justiției.
La referendumul care va fi organizat în aceeași zi cu alegerile europarlamentare, președintele vrea să-i întrebe pe români și dacă sunt de acord ca alte autorități, în afara Avocatului Poporului, să poată sesiza Curtea Constituțională asupra unor ordonanțe de urgență.
Mâine dimineață, de la ora 10:00 este organizată o ședință comună a Parlamentului în care se va supune aprobării solicitarea președintelui. Avizul legislativului este consultativ.
Pe de altă parte, în Comisia juridică a Senatului, în această dimineață au debutat de zbaterile asupra cererii DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale în cazul președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, acuzat de DNA că ar fi primit mită 800.000 de dolari. În cadrul ședinței de astăzi au avut loc doar chestiuni procedurale.
Președintele comisiei, senatorul PSD, Robert Cazanciuc, arăta că de-a lungul studierii dosarului au rezultat anumite chestiuni care trebuie clarificate, iar în acest context s-a pus problema dacă nu ar fi util ca un reprezentant al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să vină și să susțină această sesizare.
Săptămâna viitoare se va decide dacă va fi invitat un reprezentant al Parchetului la Comisia Juridică a Senatului.