Comisie parlamentară de anchetă pentru alegerile prezidenţiale din 2009
Senatorii şi deputaţii jurişti au aprobat constituirea comisiei speciale de anchetă pentru clarificarea condiţiilor în care s-au desfăşurat alegerile prezidenţiale din 2009.
Articol de Florin Lepădatu, 26 Aprilie 2017, 07:19
Senatorii şi deputaţii jurişti au aprobat cu majoritate de voturi constituirea comisiei speciale de anchetă pentru clarificarea condiţiilor în care s-au desfăşurat alegerile prezidenţiale din 2009.
În favoarea proiectului au votat parlamentarii PSD, ALDE, UDMR, PMP şi cei din grupul minorităţilor naţionale, în timp ce USR şi PNL au votat împotrivă.
Redactorul RRA, Amalia Bojescu: "Pentru a nu se suprapune cu ancheta demarată de Parchetul General, parlamentarii jurişti au modificat regulamentul Camerei Deputaţilor, astfel încât comisia nu va cerceta infracţiunile ce ţin de abuzul în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.
Senatorul PSD, Şerban Nicolae declara că nu există nici un impediment în constituirea acestei comisii.
În opinia sa, comisia este constituţională, mai ales că poate aduce clarificări în legătură cu o posibilă fraudare a votului cetăţenilor.
Şerban Nicolae: "Nu există nici un fel de justificare pentru a ne despovăra de o asemenea obligaţie şi de asemenea avem obligaţia de a clarifica obiectivele unei asemenea comisii de anchetă, astfel încât să nu apară în societate sau la nivelul unor conducători de instituţii publice confuzii, ipoteze contradictorii sau blocaje funcţionale."
În favoarea constituirii comisiei au votat şi parlamentarii ALDE, UDMR, PMP şi reprezentantul minorităţilor naţionale.
USR şi PNL au votat împotrivă.
Deputatul liberal, Gabriel Andronache preciza că nu vede utilitatea acestei comisii, în condiţiile în care Parchetul General a demarat deja o anchetă.
Gabriel Andronache: "În opinia PNL, această comisie de anchetă nu îşi are justificare, cu atât mai mult după declanşarea procedurilor judiciare, conform comunicatului Parchetului General."
Reprezentanţii instituţiilor publice vor fi obligaţi să vină la audieri.
Celelalte persoane vor avea doar statutul de invitaţi, având opţiunea de a nu se prezenta, dar pot suporta consecinţele de rigoare.
Înfiinţarea comisiei de anchetă va fi votată de plenul reunit al celor două camere."