Comisie de anchetă pentru investigarea deplasării sezonierilor
Comisie de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli legate de deplasarea lucrătorilor sezonieri în străinătate în perioada pandemiei.
Articol de Florin Lepădatu, 20 Mai 2020, 07:33
Conducerea parlamentului a aprobat, la inițiativa socială-democrațiilor, înființarea unei comisii de anchetă care să investigheze eventuale nereguli în legătură cu deplasarea lucrătorilor sezonieri în străinătate în perioada pandemiei.
Între timp, și ministrul muncii, Violeta Alexandru, a avut discuții în Germania cu omologul său federal și cu ministrul alimentației și agriculturii pe această temă.
Discuțiile s-au finalizat cu semnarea unei declarații comune pentru intensificarea cooperării în domeniul muncii și politicilor sociale.
PSD spune însă că la audierile din Senat de la începutul lunii ministrul nu a răspuns întrebărilor privind modul în care autoritățile de la București au acționat.
Reporterul RRA Iulia Gherman are detalii: "Plecarea a mii de cetățeni români la muncă în străinătate fără respectarea măsurilor de protecție în aeroporturi și cu documente încheiate individual cu angajatorii, nu prin agenții de plasare, a creat dispută între putere și opoziție în parlament.
Social-democrații declară că înființarea comisiei de anchetă a fost determinată de lipsa explicațiilor din partea miniștrilor muncii și de externe pe acest subiect.
Violeta Alexandru spune că românii nu trebuie împiedicaţi să lucreze în străinătate, dar cu asigurarea condițiilor standard de muncă pe care a și pus accentul în timpul discuțiilor de la Berlin.
Într-un comunicat arată că omologul german a recunoscut problemele cu care se confruntă muncitorii sezonieri români şi s-a arătat deschis să răspundă ferm tuturor sesizărilor, declarându-se totodată rușinat de ”infectarea în masă a lucrătorilor români”.
Aceștia trebuie să aibă ca și cetățenii germani aceleași drepturi la protecție socială și securitate în muncă.
Documentul prevede schimbul de informații între autoritățile din cele două țări și crearea unor grupuri de lucru pentru adoptarea reciprocă a politicilor de protecție.
Și la discuțiile cu ministrul german al alimentației și agriculturii s-a căzut de acord că nu ar trebui să existe compromisuri sau diferențe între angajații străini și cei germani în ceea ce privește locuințele și condițiile de muncă, oficialii subliniind că încălcările recente ale legislației și condițiile intolerabile în care au ajuns să lucreze unii sezonieri români în anumite unități de prelucrare a cărnii sunt complet inacceptabile."