Comisia specială pentru Roşia Montană îşi continuă audierile
Miercuri, 13 dintre membrii comisiei au fost la Roşia Montană, unde s-au întâlnit cu autorităţile locale şi cu minerii, iar joi îşi vor continua audierile în Bucureşti.
26 Septembrie 2013, 07:37
Comisia parlamentară specială pentru Roşia Montană îşi continuă joi audierile, la Bucureşti.
Miercuri, 13 dintre membrii comisiei au fost la Roşia Montană, unde s-au întâlnit cu autorităţile locale, cu minerii, cu asociaţiile şi organizaţiile care susţin exploatarea aurului sau care, dimpotrivă, se opun proiectului.
"Este prea devreme pentru concluzii", a declarat preşedintele comisiei, Darius Vâlcov.
Acestea vor fi cuprinse în raportul pe care comisia îl va înainta Parlamentului peste o lună.
"Am venit la faţa locului pentru a lua pulsul. Nu am venit să criticăm pe nimeni. Nu am venit să suţinem pe nimeni. Am venit efectiv să încercăm să îi unim pe români şi în niciun caz să îi dezbinăm. Decizia noastră este foarte greu de luat.
"Orice am face, probabil vom supăra. Nu vă putem spune concluziile pentru că nu avem astfel de concluzii. Pe 20 octombrie vom înainta un raport Parlamentului, care va fi supus votului", a mai spus Darius Vâlcov.
Oamenii din zonă au opinii împărţite privind proiectul Roşia Montană
Minerii cer deschiderea exploatării aurului, în felul acesta locurile lor de muncă ar fi asigurate, iar zona salvată de la sărăcie.
"Vrem să muncim, nu să cerşim. România nu uita, mineritul este şansa ta! Solidaritate! Solidaritate! Cinste lor, cinste lor, minerilor!", spun minerii de la Roşia Montană.
Sunt, însă, voci care se opun exploatării - transmit de la Roşia Montană reporterii noştri Nucu Jalea şi Mihai Bantea.
Contestatarii spun că efectele extragerii aurului cu cianuri asupra mediului se vor resimţi timp îndelungat.
În plus, mineritul nu este singura ocupaţie în zonă - susţin ei.
Se câştigă deja din turism, din agricultură - iar în cazul deschiderii exploatării, aceste sectoare vor fi grav afectate.
"Veniţi, salvăm, Roşia Montană! Ce este mai important în lumea asta decât sănătatea? Nu cianură, nu vrem. Pentru copiii noştri, pentru nepoţii noştri, pentru viaţă, practic. :Pentru poluarea asta, ne mănâncă viitorul. Nu vrem poluare. Acum trebuie când s-a dezvoltat turismul. Vin mii de turişti anual. A mai rămas turismul şi pe acela să îl gătăm că aşa vor guvernanţii sau ce trebuie să facem?", spun cei care se opun proiectului de la Roşia Montană.