Comisia pentru Roşia Montană cere acces la licenţa de exploatare
Ministrul mediului spune că firma exploatatoare are licenţă doar pentru aur şi argint iar dacă în urma exploatării mai apar şi alte metale, atunci trebuie alte licenţe.
Articol de Alina Stănuţă, 24 Septembrie 2013, 18:45
Preşedintele Comisiei Parlamentare Speciale pentru Roşia Montană a declarat că membrii comisiei au decis să ceară accesul la licenţa de exploatare şi la toate documentele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.
Decizia a fost luată după audierile de marţi în care şeful ANRM s-a contrazis cu ministrul mediului în privinţa dreptului de exploatare şi a altor metale care ar putea exista la Roşia Montană.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat în faţa membrilor Comisiei Speciale că firma exploatatoare are licenţă doar pentru aur şi argint, în baza documentului din 1999. Dacă în urma exploatării mai apar şi alte metale, atunci, spunea Rovana Plumb, acestea vor face obiectul unei alte licenţe.
Şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Gheorghe Duţu, le-a spus parlamentarilor că în zonă există doar aur şi argint, iar celelalte metale sunt sub gradul de a fi exploatate.
"Exploatările le vor face cei care au licenţă, iar licenţă are RMGC. Este perimetrul pe care îl au în gestiune, iar în momentul în care descoperă alte elemente, ei vin cu un plan la noi, se întocmeşte un act adiţional, iar pe baza acestuia le acordăm dreptul de a exploata şi celelalte elemente.
"În urma analizelor care s-au făcut - s-au făcut la laboratoare autorizate - nu sunt alte elemente care ar putea la ora actuală sa fie exploatate", spune Gheorghe Duţu.
Acordul de mediu "nu a fost dat"
Pe parcursul audierilor de marti, Rovana Plumb a mai susţinut că acordul de mediu, deocamdată, nu a fost acordat şi a precizat că dacă toate standardele sunt îndeplinite Ministerul Mediului face propunerea şi o înaintează apoi către Guvern.
"De ce nu am dat acordul de mediu până în momentul de faţă? Nu l-am dat pentru că această Comisie de avizare tehnică mai are nevoie de nişte şedinţe pentru ca specialiştii să-şi spună punctele de vedere, pentru ca Academia să-şi spună punctele de vedere, pentru ca Institutul Geologic, celellalte ministere care fac parte parte din Comisia de avizare tehnică să-şi spună punctul de vedere asupra proiectului.
"Şi nu l-am dat pentru că este condiţionat de garanţiile financiare de mediu impuse prin acest proiect de lege", spune Rovana Plumb.
13 parlamentari din cei 21 ai Comisiei Speciale sunt acum în drum spre Roşia Montană, unde vor avea miercuri discuţii cu toate părţile implicate.