Comisia parlamentară pentru Roşia Montană reia discuţiile
Comisia lucrează la raportul cu privire la legea depusă de guvern, reglementările generale urmând să fie acoperite de viitoarea lege a minelor.
Articol de Bogdan Isopescu, 29 Octombrie 2013, 14:57
Comisia parlamentară pentru Roşia Montană reia azi discuţiile în vederea elaborării raportului cu privire la legea depusă de Guvern, care ar reglementa exploatarea aurului de compania Roşia Montană Gold Corporation.
După zeci de discuţii cu specialişti, autorităţi sau persoane interesate, comisia începuse modificarea documentului prin transformarea proiectului în unul de reglementare generală şi nu în unul destinat unei singure companii.
Comisia a renunţat însă la această variantă şi lucrează acum la raportul de activitate, reglementările generale urmând să fie acoperite de viitoarea lege a minelor.
După cum relatează, însă, Bogdan Isopescu, unele articole şi derogări din proiectul Guvernului apar şi în alte iniţiative, în alte comisii, care ar urma să modifice alte legi, cum ar fi Codul Silvic.
În interiorul Comisiei parlamentare pentru Roşia Montană există un scurt circuit între poziţiile PNL şi PSD. În timp ce PNL doreşte respingerea proiectului venit de la Guvern, ca reacţie clară la un demers considerat greşit, PSD se fereşte de un astfel de vot şi insistă asupra modificării proiectului.
Pe de altă parte însă, PNL se opune modificărilor pornind de la cazul particular al proiectului Roşia Montană şi cere o revizuire a Legii minelor, ca un cadru general valabil pentru toate exploatările miniere.
În acest context, Comisia de administraţie din Senat, la propunerea social-democratului Mihai Vifor, aprobă o serie de amendamente care introduc derogări de la Codul Silvic pentru exploatările miniere.
Liberalii anunţă că vor respinge orice derogare
Dincolo de coincidenţa temporală cu dezbaterea din Comisia Roşia Montană, amendamentele sunt identice cu cele din proiectul Guvernului pentru aceeaşi exploatare, de unde şi semnele de întrebare.
În lipsa unui răspuns din partea senatorului PSD, Mihai Vifor, citez din aceste propuneri: "Terenurile forestiere aflate în perimetrul proiectelor miniere declarate de utilitate publică şi de interes public deosebit, pot fi incluse, după caz, în intravilanul unităţilor administrativ-teritoriale. De asemenea, prin excepţie de la prevederile Codului Silvic, în vederea implementării proiectelor miniere, titularii licenţelor de exploatare pot dobândi drepturi reale asupra terenurilor aflate în cadrul perimetrelor miniere de interes public deosebit, inclusiv de la formele asociative cărora li s-a constituit dreptul de proprietate în temeiul Legii 1/2000".
De cealaltă parte, liberalii anunţă, prin deputatul Cristina Pocora, că vor respinge orice modificare sau derogare ce ar putea avea legătură cu proiectul Roşia Montană, indiferent de legea în care este introdusă.
"Practic, unul dintre argumentele împotriva acestei legi venite de la Guvern privind proiectul Roşia Montană este tocmai faptul că ea instituie o serie de derogări, de condiţii speciale în favoarea unei firme", spune Cristina Pocora.
Tot la Senat, un proiect al Guvernului pentru modificarea Legii minelor a fost întors de la votul din plen pentru a fi corectat, iar solicitarea venea de la social-democratul Darius Vâlcov, preşedintele Comisiei Roşia Montană, cu termen pentru 13 noiembrie, în condiţiile în care raportul pentru Roşia Montană are termen pe 10 noiembrie.