Comisia parlamentară pentru Roşia Montană a fost constituită
Comisia ar urma să înainteze celor două camere un raport pe aceasta temă, până în jurul datei de 20 octombrie, iar o decizie finală ar urma sa vină în jurul datei de 1 noiembrie.
17 Septembrie 2013, 18:52
A fost constituită o comisie parlamentară specială, care va analiza proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană.
Aceasta ar urma să înainteze celor două camere un raport pe aceasta temă, până în jurul datei de 20 octombrie, iar o decizie finală ar urma sa vină în jurul datei de 1 noiembrie.
PDL a renunţat să mai participe la dezbateri, după ce solicitarea sa ca proiectul Roşia Montană să fie retras din Parlament, a fost respinsă.
Democrat-liberalii nu au susţinut înfiinţarea acestei comisii. În consecinţă, senatorii şi deputaţii PDL au părăsit discuţiile.
Ei nu şi-au desemnat niciun reprezentant în comisie, deşi, conform algoritmului, ar fi avut dreptul la doi membri, dintre care şi un vicepreşedinte.
Liderul deputaţilor democrat-liberali, Mircea Toader a solicitat Guvernului retragerea proiectului privind Roşia Montană din parlament, afirmând că subiectul nu este de competenţa legislativului.
"Dacă cineva doreşte o dezbatere pe Roşia Montană pe oportunitate, pe necesitate şi pe modalitate de exploatare a aurului din Roşia Montană, să fie în afară de legi. Avem suficient cadru legislativ ca să putem să exploatăm în condiţii corecte orice zăcământ, cu atât mai mult cel de aur din Roşia Montană.
"Nu avem nevoie de o lege specială, nu avem nevoie de o lege care să exceadă, până la urmă, faţă de oricare altă firmă şi societate comercială cu nişte drepturi pe care nu şi le permite decât prin legi", spune Mircea Toader.
În cele din urmă, plenul reunit a hotărât, cu 311 voturi pentru, să înfiinţeze această comisie specială.
Comisie cu doua locuri neocupate
Aceasta va avea 19 membri, două locuri fiind lăsate neocupate de PDL, a anuntat vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu.
"La Art. 1 se prevede ca, până la data de 1 octombrie, să fie depuse amendamentele la Comisia specială, până la data de 20 octombrie să fie elaborat raportul, urmând ca în 21 octombrie să intre în dezbaterea Senatului, prima cameră sesizată, iar după adoptare, cel târziu în jurul datei de 1 noiembrie, în Camera Deputaţilor, cameră decizională"
Membrii Comisiei speciale, nominalizaţi de grupurile parlamentare ale PSD, PNL, PP-DD, UDMR, PC şi Grupul Minorităţilor Naţionale, se vor întruni pentru a stabili conducerea acestei comisii.