Comisia Europeană menţine Mecanismul de Cooperare şi Verificare
Raportul vorbeşte despre acte normative care nu au fost adoptate cum ar fi graţierea unor infracţiuni sau modificări cerute de Curtea Constituţională
Articol de Claudia Marcu, 25 Ianuarie 2017, 17:15
Comisia Europeanã recunoaşte progresele majore fãcute de România în domenii cheie din justiţie, dar spune cã existã deficienţe importante, care trebuie remediate şi prin urmare, menţine Mecanismul de Cooperare şi Verificare.
În raportul publicat astãzi, Comisia Europeanã precizeazã faptul cã abordarea legislativã imprevizibilã a Parlamentului a complicat procesul de perfecţionare a Codului Penal şi a celui de Procedurã Penalã, relatează corespondentul RRA Claudia Marcu.
Parlamentul acordã atenţie unor modificãri care au suscitat controverse, pe motivul cã slãbeau cadrul legal anticorupţie, chiar dacã ele nu au fost adoptate, se menţioneazã în raport, împreunã cu exemplul celor douã ordonanţe de urgenţã, privind graţierea şi modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedurã Penalã.
Comisia Europeanã atrage atenţia cã "modificãrile legislative menite, în mod clar, sã slãbeascã sau sã reducã domeniul de aplicare al infracţiunii de corupţie sau care au reprezentat o provocare majorã la adresa independenţei sau eficacitãţii DNA, ar atrage dupã sine reevaluarea progreselor realizate".
Eliminarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare poate avea loc numai dacã România îndeplineşte toate recomandãrile privind obiectivele de referinţã din cadrul mecanismului, mai consemnează Claudia Marcu.
Între recomandãrile fãcute de Comisia Europeanã în domeniul justiţiei se numãrã necesitatea ca Guvernul şi Parlamentul sã respecte transparenţa totalã când propun modificãri legate de legislaţia penalã, legile anticorupţie, cele în materie de integritate sau de funcţionarea justiţiei. În raport se mai menţioneazã cã România a fãcut progrese majore în domeniul justiţiei în cei zece ani care au trecut de când este membrã a Uniunii Europene.