Combinatul Oltchim "va fi privatizat"
UPDATE: Angajaţii de la Oltchim cer înlocuirea liderilor de sindicat. La combinatul Oltchim protestele au continuat şi joi.
06 Septembrie 2012, 07:56
Angajaţii de la Oltchim vor alţi lideri de sindicat, informează corespodentul Radio România, Anamaria Cârstea.
Pentru moment ei au renunţat la ideea de a înfiinţa un nou sindicat şi strâng semnături pentru demisia actualei conduceri a Sindicatului Liber Oltchim.
Toate aceste semnături vor fi prezentate vineri, la ora 9:00, în cadrul Adunării Generale, când se va cere demisia întregului Comitet Executiv.
Chiar dacă la începutul zilei salariaţii anunţaseră dorinţa de a se înfiinţa un nou sindicat, în urma discuţiilor s-a luat hotărârea de a se menţine actualul sindicat, însă, sub o altă conducere, procedura înfiinţării unuia nou fiind de durată.
Faţă de decizia salariaţilor de la Oltchim, cel încă în funcţie a-i reprezenta, respectiv Mihai Diculoiu, a declarat că le înţelege nemulţumirea, dar că va rămâne în continuare sa-i reprezinte, sperând ca în urma discuţiei programate joi, la ora 15:00, la ministerul economiei să se reia activitatea la Oltchim.
În funcţie de discuţiile de la minister, salariaţii vor decida dacă protestează şi vineri.
Angajaţii Oltchim au reluat protestele
La combinatul Oltchim protestele au continuat şi joi.
Aproximativ 100 de sindicalişti s-au adunat în această dimineaţă în faţa combinatului pentru a cere demisia liderului de sindicat.
Ei au întrerupt lucrul, însă au menţionat că oricum activitatea Oltchim nu are prea mult de suferit având în vedere că din cauza datoriilor extrem de ridicate faţă de firma de energie electrică în momentul de faţă la societatea din Râmnicu Vâlcea funcţionează doar instalaţiile de avarie.
Ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat la TVR că astăzi va fi numit un nou manager la combinatul Oltchim.
Anunţul a fost făcut după ce fostul director şi-a dat demisia împreună cu 15 şefi din companie.
Reprezentanţi ai sindicaliştilor de la Oltchim vin joi la Bucureşti pentru discuţii la ministerul economiei, informează redactorul Radio România, Elena Timmerman.
Liderul sindicatului liber Oltchim, Mihai Diculoiu spune că speră şi la o întâlnire cu premierul Victor Ponta pentru a se asigura de reuşita privatizării şi de conversia datoriilor în actiuni.
Oltchim "va fi privatizat"
Situaţia combinatului din Râmnicu Vâcea, dar şi preconizata privatizare a altor companii cu capital de stat au fost discutate miercuri în sedinţa de guvern, ne-a transmis reporterul Radio România, Petruţa Obrejan.
Premierul Victor Ponta spune că Oltchim va fi privatizat.
Premierul a considerat că CFR Marfă şi Oltchim au nevoie de investitori puternici, dar şi de un nou tip de management care să le facă profitabile şi să asigure locurile de muncă existente.
"Domnule ministru Chiţoiu, răspundeţi de succesul operaţiunii de privatizare de la Oltchim. Din fericire, n-avem una, ci două mari companii. Important este să salvăm locurile de muncă, să dăm un mesaj pentru toată zona Vâlcea, Argeş, că e vorba de Arpechim, că păstrăm locuri de muncă şi de fapt creăm noi locuri de muncă prin investiţi majore", a afirmat Victor Ponta.
Guvernul pregăteşte în perioada imediat următoare o serie de schimbări atât pentru Metrorex, care va fi preluată de Primăria Capitalei, cât şi la alte companii - a mai spus premierul Victor Ponta.
"Sunt de acord ca Metroul să treacă de la ministerul transporturilor la Primăria Generală. Asta e o schimbare de structură. TAROM va fi probabil prima companie care va avea un manager privat, iar la CNADR să facem de asemenea o reorganizare cu un management privat pe cele două zone, zona de autostrăzi şi zona de drumuri naţionale şi întreţinerea acestora", a declarat Victor Ponta.
În ceea ce priveşte sistarea unor investiţii, Victor Ponta a declarat că au fost tăiate doar cele care reprezentau o sursă de finanţare pentru partide şi clienţii politici.
La rândul său, ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop a afirmat, la Râmnicu Vâlcea, că Oltchim nu va fi lichidat, ci privatizat.
Proteste şi demisii la Oltchim
Aproape 300 de angajaţi ai Oltchim au protestat miercuri, în curtea combinatului faţă de întârzierea luării unei decizii în privinţa situaţiei acestuia, dar şi din cauză că de două luni nu şi-au primit salariile şi bonurile de masă.
Ministrul Liviu Pop a confirmat faptul că marţi, managerul Constantin Roibu şi-a dat demisia împreună cu întreaga conducere a societăţii.
Constantin Roibu, care a fost director la Oltchim timp de 21 de ani, le-a cerut angajaţilor să renunţe la protest pentru că problemele vor fi rezolvate.
"Această agitaţie şi aceste manifestaţii din faţa societăţii nu vor duce decât la o posibilă înlăturare a investitorilor şi e bine ca oamenii să stea liniştiţi. În câteva zile, celula de criză care s-a constituit la nivelul ministerului economiei va găsi soluţii pentru a aduce banii necesari, capitalul de lucru pentru repornirea instlaţiilor şi acordarea salariilor curente la oameni", a spus Liviu Pop.
Sindicaliştii spun însă că nu vor renunţa la proteste până când guvernul nu va stabili că societatea va fi privatizată la pachet cu rafinăria Arpechim Piteşti, dar şi cu transformarea creanţelor în acţiuni.
În urmă cu două săptămâni guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim.
Data licitaţiei pentru privatizarea combinatului a fost stabilită pentru 18 septembrie.