Combinatul Oltchim, "în moarte clinică"
Necorelarea salariilor angajaţilor cu rezultatele economice ale combinatului ar fi printre cauzele situaţiei în care a ajuns Oltchim, susţin administratorii judiciari.
Articol de Oana Rusu, 13 Martie 2013, 19:31
Necorelarea salariilor angajaţilor cu rezultatele economice ale combinatului, precum şi investiţiile ineficiente ar fi printre cauzele situaţiei în care a ajuns Oltchim, susţin administratorii judiciari într-un raport.
Combinatul a aparţinut, în ultimii ani, unui grup de firme care au avut legătură cu managementul societăţii - susţin administratorii judiciari ai lui Oltchim.
Oltchim este în situaţia unui om bolnav aflat în comă sau în moarte clinică.
Aşa au descris administratorii judiciari starea combinatului vâlcean la prezentarea raportului privind cauzele şi împrejurările care au dus la insolvenţa Oltchim.
Cifra de afaceri a combinatului a scăzut drastic din 2006 până anul trecut, a declarat administratorul judicar, Gheorghe Piperea.
"Cifra de afaceri din 2006 - peste 2 miliarde de lei se încasau în momentul respectiv în Oltchim, ajungându-se în 2012 la sub 800 de milioane de lei. O mare parte din această cifră de afaceri este fictivă", a spus Gheorghe Piperea.
Angajaţii combinatului îşi primeau salariile, împreună cu sporurile şi prime, cu toate că societatea se afla în insolvenţă explicită încă din 2009 - a declarat administratorul judiciar, Nicolae Bălan.
Investiţiile ineficiente de la Divizia Petrochimică Bradul şi de la Platforma Chimică din Râmnicu Vâlcea, unde, după retehnologizare, instalaţia PVC nu a funcţionat, au reprezentat o importantă decapitalizare a societăţii, fără o perspectivă reală de recuperare - se arată în raportul administratorilor judiciari.
Măsurile manageriale inadecvate şi remunerarea nonperformanţei reprezintă o altă cauză, în condiţiile în care combinatul înregistra pierderi masive, prin vânzarea sub opreţul pieţei sau sub cel de producţie de produse către firme controlate chiar de conducerea Oltchim sau de rude ale lor.
"Vânzările erau realizate sub marja brută, adică sub nivelul costurilor, pe de o parte. Societăţile care au fost implicate era controlate direct sau indirect de managementul societăţii sau firme localizate în paradisul fiscal", a declarat Nicolae Bălan, administrator judiciar.
Conducerea Oltchim, "vinovată de situaţia combinatului"
Printre cei consideraţi vinovaţi pentru situaţia Oltchim se numără membrii conducerii executive şi ai Consiliului de administraţie.
Lista vinovaţilor pentru insolvenţa Oltchim identificaţi în raport este deschisă iar cei în cauză ar putea fi chiar urmăriţi penal, a spus ministrul Varujan Vosganian, însă recuperarea sutelor de milioane de euro prejudiciu acumulat între anii 2009 şi 2012 are şanse foarte mici de reuşită, a spus avocatul Gheorghe Pipera, în condiţiile în care unele dintre firmele vizate se află chiar ele în insolvenţă.
Între timp, combinatul trebuie pregătit pentru privatizare, iar o variantă avansată de administratorii judiciari este aceea de a înfiinţa o nouă societate care să preia activele funcţionale ale combinatului actual, iar cele nefuncţionale şi datoriile Oltchim să fie lichidate.
Administratorii judiciari continuă negocierile cu băncile pentru contractarea unui nou credit de cel puţin 10 milioane de euro pentru a se asigura astfel funcţionarea combinatului timp de două luni, însă şi băncile impun condiţii.
La Vâlcea, joi, are loc adunarea extraordinar a acţionarilor care trebuie să hotărască dacă sunt de acord cu propunerea Ministerului Economiei pentru funcţia de administrator special al lui Nicolae Stănescu.
La mijlocul lunii aprilie va avea loc şi adunarea creditorilor, însă până atunci administratorii judiciari vor avea o întâlnire cu sindicatele pentru a discuta restructurarea combinatului.
Fostul directorul al Oltchim neagă acuzaţiile
Fostul director general al Oltchim, Constantin Roibu, respinge acuzaţiile din raportul administratorilor judiciari şi consideră că într-un eventual proces deschis pe această temă ar trebui să fie audiaţi şi reprezentanţii statului în Consiliul de administraţie al combinatului.
Constantin Roibu consideră că nu s-a aflat în conflict de interese chiar dacă a fost atât administrator la compania Oltchim, cât şi în conducerea unoa dintre firmele externalizate vizate în raport.
Mai mult decât atât, Roibu subliniază că a avut mandat de la Ministerul Economiei.
"Eu am fost numit ca administrator în aceste firme prin mandatul care mi l-a semnat Ministerul Economiei, ca să reprezint Oltchim-ul în societăţile repective.
"Au fost perioade în care au plătit dividende către Oltchim. De exemplu, este Protectchim-ul care a dat dividende la Oltchim de peste un milion de dolari.
"Nu s-a făcut o analiză corectă atâta timp cât refuzi să citeşti auditurile financiare şi mai ales refuzul de a vedea toată hărţuirea pe care au făcut-o acţionarii minoritari pentru a aduce societatea în situaţia în care a ajuns", a declarat Constantin Roibu.