Combaterea dublului standard la produsele alimentare în UE
UE trebuie să adopte un set de reglementări care să elimine standardele duble la produsele aimentare, susţin reprezentanţi din ţările Grupului de la Vişegrad.
Articol de Radiojurnal, 23 Septembrie 2017, 08:37
UE trebuie să adopte un set de reglementări care să elimine standardele duble la produsele aimentare pe pietele statelor membre- susţin reprezentanţi din ţările Grupului de la Vişegrad, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, precum şi din România, Bulgaria, Croaţia şi Slovenia.
Secretarul de stat în Ministerul Agricuturii, Alexandru Potor, a precizat într-un interviu pentru RRA, că un prim document privind combaterea standardelor duble în domeniul alimentar va apărea la sfârşitul acestei luni.
Alexandru Potor: "La nivel european trebuie să existe o legislaţie adpatată în aşa fel încât să permită într-o manieră comparabilă între toate ţările europene şi să verifice existenţa dublului standard.
"Există un calendar destul de bine clarificat la nivel european.
"La sfârşitul lunii septembrie probabil că va fi o primă comunicare din partea Comisiei pe subiectul acesta, dar cu toate astea noi ne dorim să avem o directivă mult mai bine aplicată şi mult mai clară în domeniul acesta în care să se dea un instrument foarte, eu spun flexibil şi eficient pentru fiecare stat membru care să determine situaţiie de standarde duble pe partea de calitate a alimentelor".
Legislaţia referitoare la dublul standard este prea permisivă, suţine Asociaţia Consumatorilor Infocons, care a trimis ieri o informare premierului, autorităţilor sanitar-veterinare şi de protecţie a consumatorului, în care precizează că 40% dintre produsele semipreparate din carne puse în vânzare pe piaţă din România sunt false.
În acest context, asociaţia solicită sprijinul autorităţilor pentru înăsprirea pedepselor pentru aceste aşa-numite falsuri alimentare.
Sorin Mierlea - preşedintele Infocons: "Poate ne susţineţi şi dumneavoastră în demersul pe care-l avem la Ministerul Justiţiei şi în cadrul Parlamentului României, de introducere a falsului alimentar.
"Să nu mai fie doar o amendă contravenţională de 1.000-2.000 de euro care poţi să o bugetezi în planul de business când vinzi un produs pe piaţa din România, ci să fie sancţionată ca şi caracter penal.
"În acel moment, cred că indiferent de patron, nu-şi mai bugetează libertatea şi se gândeşte de două ori înainte de a face o astfel de măgărie.
"Ar putea să fie un pas înainte."