Comasarea alegerilor din 2012, în dezbatere publică
Ministerul de interne susţine că ar realiza o reducere a cheltuielilor de personal cu aproximativ 20 de milioane de euro dacă ar fi comasate alegerile locale şi parlamentare.
Articol de Ioana Dogaru, 02 Decembrie 2011, 19:08
Ministerul administraţiei şi internelor a lansat în dezbatere publică pe siteul propriu proiectul de lege privind organizarea simultană a alegerilor locale şi parlamentare din 2012.
Ministerul susţine că vor fi reduse astfel cheltuielile de personal cu aproximativ 20 de milioane de euro şi că banii economisiţi ce vor fi folosiţi pentru investiţii.
Potrivit comunicatului, costurile de personal ar fi înjumătăţite, de la 43 de milioane de euro la circa 22 de milioane de euro dacă alegerile generale s-ar desfăşura concomitent.
"În cadrul discuţiilor pe care le-am avut cu primarii s-a desprins ideea că această comasare a alegerilor în anul 2012 este oportună, deoarece se vor economisi zeci de milioane de euro.
"Sumele pe care le vom economisi, organizând un singur tur de scrutin, vor fi redirecţionate către zona de investiţii", a declarat ministrul de interne, Traian Igaş.
Textul proiectului de lege |
Desfăşurarea concomitentă a alegerilor generale va presupune o infrastructură electorală comună (birouri electorale, liste electorale, ştampile, logistică).
Proiectul de lege propune suspendarea aplicării până la data publicării rezultatelor alegerilor din anul 2012 în Monitorul Oficial a unor prevederi din legislaţia actuală privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, privind administraţia publică locală şi Statutul aleşilor locali.
Proiectul propune şi modificarea Legii administraţiei publice locale astfel încât numărul membrilor fiecărui consiliu local şi fiecărui consiliu judeţean să se stabilească în funcţie de numărul locuitorilor comunei, oraşului sau municipiului raportat de Direcţia pentru evidenţa persoanelor din cadrul ministerului Internelor la data de 1 ianuarie a anului în care se desfăşoară alegerile.
Proiectul de act normativ se află în dezbatere publică până la data de 12 decembrie.
Cât au costat alegerile din ultimii ani?
Potrivit hotărârii de guvern publicate în Monitorul Oficial, bugetul de cheltuieli aferente alegerilor prezidenţiale din 2009 a fost de aproximativ 152 milioane lei.
Cea mai mare pondere au avut-o cheltuielile cu personalul, de 88 milioane lei.
Costul alegerilor prezidenţiale din 2009. Sursă Monitorul Oficial. Click pe imagine pentru mărire.
În anul 2008 costul total al organizării alegerilor locale şi parlamentare a fost de circa 80 de milioane de euro, cea mai mare pondere în structura costurilor având-o cheltuielile de personal, cu 54%, potrivit MAI.
Autoritatea Electorală Permanentă anunţa un cost de aproximativ 76 milioane de lei pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 2004.
Click pe imagine pentru mărire.