Școlile pilot reprezintă „testul autentic pentru schimbare”
Expertul în educație Marian Staș, despre rolul şcolilor pilot din sistemul de educaţie românesc.
17 Decembrie 2022, 09:43
Sistemul de educație are anul acesta 28 de școli pilot, în care se testează diferite variante de organizare și de conținut pentru materia predată, menită să îmbunătățească semnificativ calitatea educației. De exemplu, relaxarea orarului pentru elevii de clasa a XII-a, pentru ca aceștia să se concentreze pe materiile de interes la bacalaureat și la admiterea în facultate. Concluziile se conturează după patru ani în care sunt aplicate măsurile sau metodele inovatoare.
La o conferință dedicată școlilor pilot, organizată la București, participanții au subliniat importanța acestui program recent introdus la noi. Președintele Asociației Clubul Liderilor Mileniului Trei, expertul în educație Marian Staș.
Marian Staş: Cu doi ani în urmă, au început şase școli, cinci din sistemul public și una din sistemul particular. Anul trecut au mai pășit pragul încă 28 de școli. Și de ce le dorim? Dintr-un motiv strategic; pentru că, în opinia mea, reprezintă testul autentic, real, de curaj al sistemului pentru schimbarea de paradigmă. Atunci când spun curriculum oferit de școală, mă refer la ceea ce înseamnă relația directă dintre școală și comunitate, ceea ce profesorii oferă și ceea ce copiilor le trebuie în mod real, acolo, în comunitatea despre care vorbim. Pilotarea mutării Fizicii de la clasa a VI-a la clasa a V-a, pilotarea mutării Chimiei de la clasa a VII-a la clasa a VI-a, regândirea numărului de ore de matematică, fără a omite, evident, ceea ce înseamnă o teorie bine învățată.
Realizator: Potrivit Ministerului Educației, în PNRR sunt prevăzute fonduri de 12 milioane de euro pentru finanțarea a 60 de proiecte de pilotare în următorii ani. Acestea urmăresc validarea unor procese și mecanisme, care susțin centrarea procesului de predare-învățare pe nevoile, interesele și aspirațiile reale ale fiecărui elev în parte.