Școli din mediul rural, nepregătite pentru noul an şcolar
Cel puţin o treime dintre şcolile din judeţele Olt, Cluj, Brăila sau Iaşi nu au autorizaţii de funcţionare, iar situaţii asemănătoare se întâlnesc şi în alte judeţe ale ţării.
08 Septembrie 2011, 19:36
Multe unităţi de învăţămînt din România nu sunt încă pregătite pentru începerea anului şcolar şi, după cum transmit corespondenţii Radio România, majoritatea sunt din mediul rural.
La ora actuală sute şcoli nu au apă curentă, toalete, clase salubre sau terenuri de sport.
Autorităţile încercă să rezolve aceste probleme, iar atunci când nu reuşesc invocă de cele mai multe ori lipsa banilor.
În judeţul Tulcea a fost găsită o soluţie de finanţare - după cum relatează Geta Negrişanu.
Din cele 152 de unităţi de învăţământ din judeţul Tulcea, 136 sunt autorizate din punct de vedere igienico-sanitar, patru unităţi sunt în diferite stadii de execuţie a lucrărilor de reabilitare, iar 12 unităţi şcolare nu vor primi autorizaţie de funcţionare nici anul acesta.
Este vorba despre şcoli din Delta Dunării unde lipseşte sistemul de alimentare cu apă potabilă.
Şeful învăţământului tulcean, Doru Căpriţă, a declarat că s-au finalizat lucrările de reabilitare şi modernizare la şcolile din Sarichioi şi din Ceamurlia de Jos şi că alte patru şcoli sunt în diferite faze de execuţie, aceasta graţie fondurilor de la Banca Mondială derulate printr-un proiect de ministerul educaţiei şi învăţământului.
Potrivit corespondentul Radio România Actualităţi, Laura Stoican, în judeţul Olt, sute de şcoli nu au primit nici acum autorizaţie sanitară fie pentru că nu există apă curentă sau toalete, fie din cauză că pereţii au igrasie.
"Inspectoratul şcolar nu poate să ajute şcolile prin investiţi în acest sens. Cei care se pot ocupa sunt reprezentanţii consiliului local. Ştiţi foarte bine că unele primării sunt sărace, altele îşi pot permite, dar au altel priorităţi.
"Sau sunt situaţii în care comunitatea locală consideră că este o investiţie inutilă având în vedere numărul de elevi din şcoala respectivă şi se gândesc, probabil, că în doi-trei ani grădiniţa sau şcoala se va autodesfiinţa practic prin inexistenţa unui număr suficient de elevi", a explicat Gabriela Constantinescu, de la Inspectoratul Judeţean Olt.
Potrivit corespondenţilor Radio România, cel puţin o treime dintre şcoli nu au încă autorizaţie de funcţionare în judeţele Olt, Cluj, Brăila sau Iaşi, iar astfel de situaţii mai există în alte judeţe, între care Bistriţa Năsăud, Buzău, Tulcea sau Sibiu.