Colectarea selectivă a deşeurilor, sub media europeană
Populaţia urbană din România colectează selectiv puţin peste 6% din deşeuri, susţin reprezentanţii unei companii care activează în domeniu.
Articol de Radiojurnal, 17 Octombrie 2013, 15:07
Populaţia de la oraşe colectează deşeuri selectiv doar într-o proporţie de 6,3%, ceea ce situează România pe o poziţie nedorită în clasamentul european de profil.
Procentul înseamnă abia 135 kg colectate selectiv de o persoană pe an - după cum a declarat astăzi, la o reuniune de profil, directorul unei societăţi care activează în domeniu.
Mai mult, potrivit unui studiu realizat de această companie, din totalul deşeurilor reciclabile, jumătate sunt ambalaje, spune Sorin Cristian Popescu, directorul firmei.
"Se constată că România nu are o poziţie fericită şi este prinsă cu o cantitate reciclată de 1% din total deşeuri municipale generate.
"Noi considerăm că această cifră este total neadecvată şi din cercetările pe cale le-am făcut a reliefat că, cu certitudine, la nivelul României procentul de reciclare din deşeul municipal este undeva la 11-12%", spune Sorin Cristian Popescu.
În prezent, aproximativ 9 milioane de români au acces la sistemul de colectare separată pus la dispoziţie de o firmă de profil.
Studiile de specialitate arată că cele 99% din deşeurile municipale care nu sunt reciclate supraaglomerează gropile de gunoi din apropierea oraşelor.
Cu alte cuvinte, România pierde resurse valoroase deoarece nu reuşeşte să recicleze deşeurile şi în acelaşi timp poluează mediul.
Potrivit aceloraşi studii, necunoaşterea legislaţiei de către autorităţile locale, lipsa infrastructurii, slaba cheltuire a fondurilor europene sunt câteva din motivele proastei gestionări a deşeurilor în România.