Codurile meteorologice, stabilite în funcţie de ţară
Codurile meteorologice se stabilesc în funcţie de particularităţile climatice din fiecare ţară. Dacă pentru Germania codul galben de ger este emis la -15 grade, pentru România limita este mult mai jos.
10 Februarie 2012, 19:12
Codurile cu care ne avertizează meteorologii sunt importante pentru ca autorităţile să ia măsuri pentru prevenirea unor efecte nedorite.
Ele se stabilesc, însă, de fiecare ţară în parte, în funcţie de particularităţile sale climatice, de exemplu, dacă pentru Germania codul galben de ger este emis la -15 grade, pentru România limita este mult mai jos, a explicat meteorologul Dinu Mărăşoiu.
"Temperaturile minime la nivelul ţării, cuprinse, în general, între -25 şi -15 grade, constituie criteriul de stabilire al codului galben. Dacă avem în vedere episodul trecut, tot aşa, cum temperaturi chiar mai coborâte decât cele pe care le-am avut până acum, în ianuarie, tot anul acesta, după două zile s-a schimbat din codul galben în cod portocaliu, pentru că deja erau atinse şi temperaturi mai coborâte de -25 de grade pentru două zile consecutiv", a declarat Dinu Mărăşoiu.
Potrivit acestuia, în zonele în care au apărut temperaturi negative extreme, asemenea fenomene se întâlnesc în fiecare an
"Şi noi avem aici o prevedere care ţine seama şi de durata acestor temperaturi extreme. Dar, în zonele în care deja am avut -25 de grade sau mai puţin, de fapt, în fiecare an se întâmplă asemenea fenomene, pentru o zi, două", a adăugat metereologul.
"Deci, nu ar fi încă motive de schimbat culoarea sau de îngrijorare, pentru că, dacă discutaţi cu locuitori, de exemplu, din judeţele Braşov, Covasna, Harghita sau din judeţele nordice ale Moldovei, o să vă spună că, pentru ei, -20, -25 de grade nu sunt o problemă. A, dacă acolo s-ar atinge -30 sau mai jos, da", a conchis Dinu Mărăşoiu.