Codurile de inundaţii şi ploi, prelungite până joi
Precipitaţiile abundente au distrus sute de hectare de teren agricol la Brăila, Galaţi sau Buzău, iar pe unele drumuri judeţene se circulă cu dificultate.
Articol de Ioana Dogaru, 30 Mai 2012, 18:48
Numeroase localităţi din estul ţării sunt afectate de ploile abundente din ultimele zile, iar avertizările de cod portocaliu şi cod galben de inundaţii au fost prelungite până joi dimineaţă pentru râurile din nouă judeţe, majoritatea din centrul României.
Ministerul Administraţiei şi Internelor a aprobat declararea stării de alertă la nivelul comunelor Poiana Cristei, Valea Sării, Năruja, Paltin, Spulber şi Nereju din judeţul Vrancea.
Declararea stării de alertă la nivelul celor şase localităţi este urmarea faptului că există posibilitatea producerii unor situaţii de urgenţă, ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice periculoase şi a inundaţiilor la nivelul judeţului Vrancea şi avertizării hidrologice cod portocaliu pentru bazinul hidrografic al râului Putna.
Precipitaţiile abundente au distrus sute de hectare de teren agricol la Brăila, Galaţi sau Buzău, iar pe unele drumuri judeţene se circulă cu dificultate.
Chiar dacă specialiştii au anunţat că ploile se îndreaptă spre centrul şi vestul ţării, în Vrancea, în zona Zăbalei, a fost o furtună puternică, miercuri după-amiază.
Câteva mii de locuitori din cinci sate izolate, unde a fost instituită aseară starea de alertă, aşteaptă în continuare ajutor de la autorităţi, potrivi corespondentului România Actualităţi, Cristina Moise.
Pe Valea Zăbalei are loc o ploaie puternică asociată cu tunete şi fulgere, iar la Vrâncioaia o nouă alunecare de teren a distrus ceea ce lucraseră jumătate de zi câţiva muncitori şi câteva utilaje.
În cele cinci comune aflate în stare de alertă, drumul este cea mai mare problemă, pentru că râul Zăbala a rupt sistematic aproape 9 kilometri şi a dus traficul pe câteva tronsoane pe un singur fir.
Potrivit Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea, în judeţ au căzut pradă ploii poduri şi podeţe, terenuri agricole, case şi gospodării şi lucrări de apărare a malurilor cursurilor de apă.
Oamenii care participă la refacerea drumului judeţean 205D ştiu clar că era nevoie de instituirea stării de alertă pentru a putea interveni în timp util, astfel încât câteva mii de oameni să nu rămână izolaţi în Munţii Vrancei.
Miercuri "se va produce o viitură puternică pe Râul Negru"
În judeţul Covasna plouă de mai bine de 48 de ore, iar Râul Negru se află sub Cod portocaliu.
Corespondentul România Actualităţi, Oana Negrea transmite că în judeţul Covasna au fost inundate ori spălate de viituri mai multe drumuri, peste 100 de hectare de terenuri agricole şi 13 anexe gospodăreşti.
Cele mai afectate sunt zona Dobârlău, Cătruşa, Valea Seacă, Turia, Târgu Secuiesc şi Catalina.
Deocamdată nu au fost cazuri în care apa să fi pătruns şi în casele oamenilor.
Hidrologii au avertizat că în cursul zilei de miercuri se va produce o viitură puternică pe Râul Negru, existând pericolul producerii de inundaţii în zona localităţilor Reci, Ozun şi Chitiş. Punctul cel mai vulnerabil este Chitiş, aflat la confluenţa Râului Negru cu râul Olt care este, de asemenea, în uşoară creştere.
Conform estimărilor, în următoarele ore nivelul apelor va creşte în zonă cu aproximativ o jumătate de metru, iar hidrologii avertizează că dacă va continua să plouă ne putem aştepta la inundaţii mai mari decât în urmă cu doi ani.
În zonele vulnerabile de pe Râul Negru digurile au fost supraînălţate cu saci de nisip, aceasta a fost prima măsură.
Autorităţile sunt în alertă, fiind instituit serviciul de permanenţă la 11 primării.
Au fost mobilizaţi şi localnicii pentru a da o mână de ajutor echipajelor de intervenţie.