Codul penal "va intra în vigoare nemodificat"
Şefa DNA a avertizat că este nevoie de modificarea celor două coduri, până la intrareaîn vigoare deoarece există riscul ca autorii de fapte penale să primească pedepse mai mici.
Articol de Roman Muşat, 31 Ianuarie 2014, 10:53
Guvernul va discuta, miercuri, propunerile de modificare a codurilor penal şi de procedură penală, prevăzute să intre în vigoare sâmbătă.
Ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, a spus că pregăteşte pentru vineri o propunere de modificare, dar a precizat, pentru Agerpres, că noile coduri vor intra în vigoare nemodificate mâine.
El a adăugat că proiectul de modificare, pe care-l va prezenta la şedinţa executivului de săptămâna viitoare, nu se referă la interceptările comunicaţiilor persoanelor cercetate.
Între timp, şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi a avertizat, din nou, că este nevoie de modificarea celor două coduri, până la intrarea lor în vigoare, deoarece există riscul ca autorii de fapte penale să primească pedepse mai mici sau chiar să scape de condamnări.
Ea a explicat, aseară, la Digi 24, că este nevoie, de asemenea, să fie eliminată prevederea care îi obligă pe procurori să-i înştiinţeze pe cei anchetaţi că le monitorizează comunicaţiile.
"Problema cea mai mare va fi pe Codul Penal, în special pe infracţiuni care vizează prejudicii destul de mari. Vorbim, spre exemplu, de infracţiunea de înşelăciune, care are consecinţe deosebit de grave şi în care, chiar dacă 24 de ore legea va fi în vigoare, ea va avea consecinţe. Şi anume, pentru persoane care au fost trimise în judecată sau care sunt în curs de investigare, poate să intervină prescripţia.
Este vorba despre un număr de 12 cauze penale care se află pe rolul instanţelor de judecată şi care se prescriu în cursul acestui an, 25 dintre ele se vor prescrie în anul viitor şi mai sunt în jur de 64 de dosare penale la urmărire penală la procurori, unde există acest risc de prescriere", a spus Laura Codruţa Kövesi.