Codul Muncii, pe masa discuţiilor cu FMI
Noul Cod al Muncii, care intră în vigoare peste două zile, este principalul subiect discutat delegaţia FMI la Bucureşti. Sindicaliştii şi-au manifestat din nou nemulţumirea faţă de acesta.
Articol de Iulian Olescu, 29 Aprilie 2011, 20:13
La întâlnirea cu sindicatele, liderii acestora s-au plâns oficialilor FMI de continuare procesului de concediere a angajaţilor bugetari, sindicaliştii vorbind de aproximativ 30.000 de viitori noi şomeri.
Totuşi, preşedintele BNS Dumitru Costin a declarat că a primit promisiuni din partea delegaţiei FMI că restructurarea companiilor cu capital de stat va fi principalul subiect pe agenda discuţiilor cu guvernul.
O altă întâlnire a reprezentanţilor fondului a fost cu şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, de această dată tema fiind restructurarea ANAF şi impozitarea marilor averi.
La finalul întâlnirii cu reprezentanţi FMI, preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat că unul dintre subiectele abordate a fost legat de gradul de încasare a taxelor şi impozitelor şi că le-a comunicat experţilor Fondului că planul de încasări pentru trimestrul I a fost uşor depăşit, cifra fiind de 100,6%.
Alte patru subiecte discutate vor fi pe agenda de discuţii şi pentru întâlnirile următoare.
"Problemele mari pe care le-am dezbătut se referă la înfiinţarea, funcţionarea şi direcţia pe care va trebui să meargă acea direcţie de verificare a marilor averi, nedeclarate şi neimpozitate, despre modernizarea sistemului IT al ANAF, despre restructurarea ANAF, despre frauda în domeniul TVA-ului", a declarat Sorin Blejnar.
La întâlnirea cu sindicatele s-a discutat despre Codul Muncii, despre faptul că în opinia sindicaliştilor acesta încalcă convenţii ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii, dar şi directive europene.
Zeci de mii de angajaţi vor deveni şomeri în urma restructurării companiilor de stat
Un alt subiect a fost cel legat de restructurarea companiilor de stat, preşedintele BNS Dumitru Costin precizând că în cadrul acestui proces zeci de mii de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă.
"Zeci de mii de salariaţi din companii cu capital de stat îşi vor pierde locurile de muncă datorită faptului că în bugetele din ce în ce mai mici ale acestor companii nu îşi mai au locul şi plăţile de salarii şi furăciunea."
"Restructurarea companiilor cu capital de stat devine pe agenda de lucru cu guvernul României subiectul de top, subiectul numărul 1 şi cel puţin am avut o promisiune la unii dintre ei, şi anume aceea că, aşa cum le-am cerut, nu vor trata acest subiect strict macro , uitându-se la cifre, ci se vor uita şi în modul în care sunt manageriate companiile şi modul în care aceste companii pierd resurse", a explicat Dumitru Costin.
La discuţiile cu patronatele, expertii FMI i-au consultat pe reprezentanţii acestora cu privire la evoluţia economiei, concluzia fiind că perspectivele sunt în sfârşit uşor mai optimiste.
S-a discutat şi despre eventualitatea reducerii CAS.
Preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci, a afirmat că este de acord cu faptul că parametrii macroeconomici trebuie respectaţi:
"Evident că am vorbit, dar suntem de acord că parametrii macroeconomici trebuie ţinuţi sub control, că este foarte important de exemplu să avem un curs valutar predictibil pentru că dacă moneda românească va continua să se aprecieze riscăm să omorâm complet exportul şi o mare parte a industriei şi asta necesită un preţ."
"Deci suntem de acord că în lipsa unor creşteri a încasărilor la buget din contribuţiile de asigurări sociale nu va putea fi imediat vorba de o scădere a contribuţiilor de asigurări sociale", a declarat Cezar Corâci.
Cezar Corâci a mai spus că, deşi economia va reveni pe creştere în acest an, îmbunătăţiri perceptibile în nivelul de trai al populaţiei vor începe să se simtă abia din primăvara anului viitor.