Codul Muncii, blocat în negocieri
Contractele colective se conturează ca principal motiv de neînţelegere, după ce, conform sindicatelor, guvernul ar opta pentru eliminarea lor în noua legislaţie.
Articol de Diana Domenico, 03 Februarie 2011, 15:17
Negocierile pe marginea noului Cod al muncii par să se fi blocat din nou. După discuţiile fără rezultat de miercuri dintre reprezentanţii guvernului şi partenerii sociali, nu a mai fost avansat niciun nou termen clar de reluare a acestora.
Contractele colective se conturează ca principal motiv de neînţelegere, după ce, conform sindicatelor, guvernul ar opta pentru eliminarea lor în noua legislaţie.
Desfiinţarea contractului unic la nivel naţional ar atrage după sine pierderea unor garanţii oferite angajatului în ceea ce priveşte salariul oferit sau timpul de muncă lucrat, susţin sindicatele şi o parte dintre patronate.
Acesta prevede anumite reguli de care salariatul şi angajatorul trebuie să ţină cont pe parcursul negocierii unui contract individual, ceea ce ar însemna că, odată eliminat contractul, nor dispărea şi normele minime care reglementează piaţa muncii.
Astfel, pot apărea abuzuri din partea angajatorului - este de părere vicepreşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea.
"Principalul rol al contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional era să protejeze exact salariaţii din companiile în care nu există sindicate şi nu există contract colectiv de muncă la nivel de companie. Desfiinţarea contractului colectiv de muncă la nivel naţional lasă fără acoperire contractuală peste 1,6 milioane de salariaţi în sectorul privat", a declarat Petru Dandea.
Lipsa unor condiţii minime, prevăzute în contractul unic, oferă mai multă libertate angajatorului în defavoarea salariatului, putând chiar să se ajungă la angajări fără acte în regulă sau la oferirea unor salarii minime pentru anumite poziţii - este de părere avocatul în Dreptul Muncii, Elena Cătălina Bordianu.
"Angajaţii se vor afla în situaţia în care nu vor mai avea garantate salariile, timpul de lucru. În felul acesta, va apărea fie munca la negru, fie salarii foarte mici. Trebuie să existe un echilibru şi, în momentul ăsta, în România anilor 2011, e bine ca acest contract colectiv de muncă la nivel naţional să fie menţinut pentru că drepturile salariaţilor celor mulţi sunt, într-o anumită măsură, garantate", spune Elena Cătălina Bordianu.
În urmă cu câteva săptămâni, directorul Direcţiei de dialog social din cadrul Ministerului Muncii, Serghei Mesaroş, declara că nu se poate propune desfiinţarea unui contract colectiv de muncă, ci că acesta trebuie să se aplice la un întreg sector doar dacă este semnat de cel puţin jumătate dintre cei acoperiţi de contract.
Întrebat dacă se urmăreşte eliminarea contractelor colective de muncă, premierul a declarat miercuri după şedinţa de guvern, că acesta reprezintă unul dintre punctele asupra căruia nu s-a ajuns la niciun consens cu partenerii sociali şi negocierile vor continua.