Codul Administrativ al României
Proiectul de lege privind Codul Administrativ al României se află în dezbatere publică.
Articol de Florin Lepădatu, 13 Iulie 2017, 07:09
Proiectul de lege privind Codul Administrativ al României, aflat în dezbatere publică, prevede, între altele, că persoanele condamnate penal pot deveni membri ai guvernului dacă le-a expirat condamnarea, au fost reabilitate sau amnistiate.
Proiectul ţine cont de deciziile Curţii Constituţionale şi de prevederile europene, a subliniat ministrul justiţiei, Tudorel Toader.
El a explicat, miercuri, că persoanele care au fost condamnate penal şi ulterior reabilitate ar fi beneficiat, oricum, de posibilitatea de a face parte din guvern, chiar dacă acest lucru nu ar fi fost stipulat în proiectul Codului Administrativ.
Ministrul a amintit că în Codul Penal există mai multe prevederi referitoare la reabilitarea condamnaţilor ale căror fapte au fost prescrise.
Tudorel Toader: "Noi în România şi în sistemele juridice în general avem două mari categorii de fapte după gravitatea lor: fapte care sunt prescriptibile şi fapte care sunt imprescriptibile.
Cele imprescriptibile sunt cele contra păcii şi omenirii.
Cele prescriptibile sunt toate celelalte infracţiuni, deci dacă s-a împlinit termenul, ai beneficiul ridicării, decăderilor şi interdicţiei."
Potrivit unei decizii de luna trecută a Curţii Constituţionale, condamnaţii penal care au fost reabilitaţi sau amnistiaţi sau ale căror fapte au fost dezincriminate pot deveni membri ai guvernului şi nu se mai supun interdicţiei de a ocupa astfel de funcţii, aşa cum prevede legea actuală de organizare a executivului.